abonneren

E2607WS-1

IIyama blijft verstokt vasthouden aan een mat lcd-scherm. En dat zien we zeker niet als een minpunt! In tegendeel. Wij bekijken in een tijd van ‘hippe’ lcd-spiegels de nieuwe IIyama E2607WS-1: één van de laatste der Mohikanen in het land van de matte lcd-schermen.

De IIyama E2607WS-1 is een 26-inch breedbeeld lcd-scherm (1920 bij 1200 pixels) op basis van een TN-paneel. Het optische verschil met de oudere modellenreeks is dat IIyama de lijst nu heeft voorzien van een zwart glanzend laagje. Bovendien zien we dat de onderlijst een soort ‘brushed’-look heeft gekregen. Een positieve verandering, want de oudere serie vinden we wat aan de saaie kant. Wat verder opvalt is dat IIyama de bediening van het scherm, evenals de 5 watt luidsprekers volledig heeft weggewerkt. En dat draagt positief bij aan het strakke, zakelijke uiterlijk van het scherm

De rust zelve


TN-technologie heeft geen positief imago onder beeld- en filmbewerkers. En we kunnen ook niet ontkennen dat een TN-paneel minder kleurecht is als bijvoorbeeld een (veel duurder) IPS- of PVA-paneel. Echter, deze IIyama produceert als je daarmee rekening houdt een zeer keurig plaatje. Na kalibratie dan! Op standaardwaarden knalt het 26-inch scherm namelijk behoorlijk. Wij raden dan ook direct het kleurprofiel te installeren en het scherm te kalibreren.
Na kalibratie zien we een zeer acceptabel plaatje op het scherm, al zijn de zwakheden van een TN-paneel nog wel zichtbaar; het contrast krijgen we niet perfect waardoor het scherm een tikje te licht of te donker staat. We moeten hier echter wel vermelden dat de IIyama bijzonder goed presteert voor een TN-scherm
Verder valt op dat de kleuren zonder twijfel natuurlijker over komen dan bij een glanzend scherm dat wellicht kleuren levendiger weergeeft, maar in veel gevallen ook de kleurbalans aantast. Bovendien hebben we bij dit IIyama-scherm ook geen last van achtergrondreflecties. En dat zorgt voor veel meer rust in de afbeelding.
Bij het bekijken van enkele full-hd films – de resolutie van dit scherm is 1920 bij 1200 pixels – zien we dat dit scherm ruim snel voldoende is voor het bekijken van films en het spelen van spellen. De specificaties geven dan ook een vertraging van 2ms op om van grijs tot grijs te schakelen. En dat terwijl 5ms in veel gevallen al snel genoeg is voor een vloeiende weergave zonder ghosting of blur.

Bediening


De IIyama heeft een analoge vga-ingang, een dvi-aansluiting en een hdmi-ingang. Schakelen tussen deze ingangen gaat gemakkelijk met één druk op de knop of via het hoofdmenu. Echter, het schakelen duurt wel erg lang. In veel gevallen zal dit niet storen, aangezien niet veel gebruikers regelmatig tussen twee of drie ingangen zullen schakelen, maar het valt wel op en het is een punt van aandacht.
Het schermmenu is overzichtelijk en biedt voldoende instelmogelijkheden. Een mooi detail vinden we dat u de plaats van het menu zelf kunt bepalen. Handig voor als u het scherm gaat instellen. Verder biedt het scherm natuurlijk de mogelijkheden kleur, contrast en helderheid in te stellen. Voor de gebruikers die graag bediend worden: er staat een aantal presets in voor films, games, office en picture, al vinden wij deze instellingen niet echt bruikbaar; ze zijn verre van kleurecht.

Prijs


Lcd-schermen met een TN-paneel zijn relatief gezien niet duur. Deze IIyama E2607WS-1 kost op moment van schrijven gemiddeld 375 euro. En dat is, gezien de grootte en kwaliteit, een koopje. Zeker als u bedenkt dat het slechts een paar tientjes scheelt met de 24-inch-versie die overigens dezelfde resolutie biedt. Het gat met een 22-inch blijft overigens nog wel groot. Dat is overigens niet vreemd, want deze schermen bieden een minder hoge resolutie (1680 bij 1050 pixels).

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Mat scherm
  • Rustig beeld
  • Voor TN vrij kleurecht
  • Erg scherp
  • Schakelen tussen ingangen gaat traag
  • Niet helemaaal perfect te kalibreren
We zijn erg blij te zien dat IIyama vast houdt aan zijn matte afwerking voor zijn lcd-schermen. Het zorgt ervoor dat de E2607WS-1 een mooi rustig en kleurecht plaatje presenteert. Ook is de snelheid van het paneel erg goed, waardoor het kijken van films of het spelen van spellen geen enkel probleem is. Tel daar een zeer gunstige prijs en een prettig menu bij op en we hebben te maken met een prima product.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Monitoren

Tags: