Dell U2913WM

Heb je geen plaats voor twee monitoren, dan bieden deze ultrabreedbeeldschermen van LG en Dell misschien een oplossing.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • uniformiteit en zwartwaarde
  • veel aansluitingen
  • ergonomie
  • Minpunten
  • instellingen gaan verloren
  • grijsschaal te warm gekalibreerd

De meeste monitoren die je vandaag kunt kopen gebruiken de beeldverhouding 16:9 of 16:10. Is deze 21:9 monitor dan een absoluut nieuwtje? Niet helemaal. Philips maakte tot vorig jaar een aantal 21:9 televisies. Het extra brede scherm is ideaal voor langspeelfilms die meestal die beeldverhouding gebruiken. De film vult dan het volledige scherm, zonder vervelende zwarte balken boven en onder. Uiteraard heb je bij 16:9 films of tv-series – en dat zijn er toch heel wat – wel weer zwarte balken links en rechts van het beeld, tenzij je een of andere beeldvullende modus gebruikt die het beeld licht uitrekt.
Hoe zinvol is een 21:9 monitor? Wie regelmatig film kijkt op de pc zal het extra brede scherm vast prettig vinden, maar er is meer. Dell gebruikt een resolutie van 2560x1080 pixels. Gamers stellen de extra pixels op prijs omwille van het betere overzicht. De meeste games ondersteunen deze resolutie, zolang je grafische kaart maar krachtig genoeg is.
Maar zelfs in het dagelijks gebruik heeft deze ietwat bizarre schermmaat zijn voordelen. Tenminste, als je regelmatig meerdere vensters hebt openstaan. Voor gewoon mail of internetgebruik is het overkill, maar maak je veel gebruik van grote spreadsheets, ontwikkel je software of ben je een grafisch designer, dan heeft dit scherm wel wat te bieden. Het is ongeveer even hoog als een typische 23-inch monitor, maar wel 33 procent breder. Dat lijkt misschien weinig, maar toch is het daarmee een alternatief voor een dual-monitoropstelling. Je hebt uiteraard minder schermoppervlak dan met twee aparte schermen, maar de 21:9 monitor neemt minder plaats in dan twee monitoren en je hebt genoeg aan één videokabel en één stroomkabel. Bovendien heb je ook geen last van de schermranden in het midden van je gezichtsveld. Het is wel even wennen om op zo’n extra breed beeld te werken, maar uiteindelijk vinden wij het best handig.
Dell levert software waarmee je het scherm kunt onderverdelen in twee, drie, vier of meer stukken. Vensters vullen dan automatisch die afgelijnde delen van het scherm als je ze versleept. We vinden dat minder handig dan het lijkt. Schermverdelingen in vier of meer resulteren al in een erg klein oppervlak. Drie kolommen lijkt ons uiteindelijk een van de betere alternatieven. De eenvoudigste oplossing is gewoon gebruikmaken van de ingebouwde Windows mogelijkheden. Met de Windows-toets en de pijltjestoetsen kan je heel snel een venster de linker- of rechterhelft van het scherm laten innemen, of een venster maxi- of minimaliseren.

Constructie

Het Dell scherm lijkt sprekend op het LG-scherm, we vermoeden dan ook dat beide fabrikanten hetzelfde paneel gebruiken. Dell heeft wel voor een iets betere ergonomie gezorgd. Het scherm is in de hoogte verstelbaar en je kunt het roteren en kantelen. Bij de aansluitingen vinden we werkelijk alle mogelijkheden terug. De usb3.0-hub heeft twee aansluitingen achterop, maar ook twee makkelijk bereikbaar aan de zijkant. Het opvallendst is dat het scherm naast twee DisplayPort-ingangen ook over een Displayport-uitgang beschikt. Die kan je gebruiken om een tweede scherm te ‘daisy chainen’. Je grafische kaart moet hiervoor wel DisplayPort 1.2 of het MST-protocol (Multi Stream Transport) ondersteunen.

De menu’s bedien je met verlichtte tiptoetsen voorop. Ze zijn handig en overzichtelijk en vrij aangenaam in gebruik. Tijdens de testen blijkt onze Dell monitor wel regelmatig een aantal instellingen te vergeten. Zo moeten we Brightness en Smart Video steeds weer opnieuw instellen nadat de monitor uit de slaapstand komt.
De beeldkwaliteit van dit ips-scherm is uitstekend, al had Dell het scherm iets beter mogen kalibreren op grijstinten. Het kleurbereik is zeer goed en het scherm levert in onze metingen een opvallend goed contrast van 1000:1, dankzij een uitstekende zwartwaarde. Ook alle zwartdetails zijn goed zichtbaar.
Ook voor gamers is het scherm geschikt: de reactietijd is behoorlijk goed en het scherm heeft degelijke bewegingsscherpte zodat je maar beperkt last hebt van uitgeveegde randen bij snel bewegende voorwerpen. De matte coating onderdrukt reflecties van ramen of verlichting erg goed. Uiteraard geniet je dankzij het ips-scherm ook van een ruime kijkhoek.
Het scherm biedt ook twee unieke features. Met Uniformity Compensation beperkt de monitor weliswaar de helderheid, maar levert deze wel een uitmuntende uniformiteit. Een aanrader voor wie grafisch werk doet. Met behulp van Smart Video detecteert de monitor beweging op het scherm en past hij het scherm automatisch aan. Dat gebeurt enkel in het venster met video, ook als dat een fullscreentoepassing is. Je kunt kiezen voor de Movie-instelling of zelf gedetailleerd sleutelen aan bijvoorbeeld contrast, sharpness, hue en saturation.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Monitoren

Tags: dell, monitoren