abonneren

225B1

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Bij een notebook is het beeldscherm de grootste energieslurper. Nu is dat bij een desktop in veel gevallen niet het geval, maar dat neemt niet weg dat het scherm veel energie verbruikt. Een 22-inch model neemt zo 25 tot 30 watt weg uit het stopcontact; ook als we geen gebruik maken van de pc!
Philips is van mening dat er een einde moet komen aan deze verspilling en komt met het eerste scherm met ingebouwde ‘power sensor’.

De specificaties van de Philips 225B1 zijn op het eerste gezicht erg gemiddeld. Zo is het een ‘simpel’ – overigens wel goed presterend – 22-inch scherm met een resolutie van 1680 bij 1050. De responstijd is volgens de specificaties 5ms, en dat meten we ook. Verder treffen we een dvi en dsub-aansluiting aan, alsmede een usb-loop (we hadden liever meer aansluitingen gezien). Tevens zien we een tweetal luidsprekers. Handig is de in hoogte verstelbare voet en de ruime kantelbaarheid van het scherm.

Wat de monitor onderscheidt van de grijze massa, is de volautomatische spaarfunctie. In de behuizing van de lcd-monitor zit namelijk een sensor die detecteert of iemand achter de pc zit. Detecteert deze dat er niemand gebruikt maakt van de pc – de afstand is in vier stappen instelbaar binnen een bereik van 30 tot 120 cm – dan dimt de monitor automatisch de backlight. Wij hebben gemeten dat het verbruik daalt van gemiddeld 22 watts (normaal profiel) tot 15 watt. Zetten we de helderheid en contrast op maximaal, dan meten we 27 watt. In gedimde stand daalt het verbruik tot 15,4 watt. Erg netjes! Blijft de gebruiker langer weg, dan schakelt de monitor zelf uit en daalt het verbruik tot 0,0 watt. Kortom: missie geslaagd, Philips.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Prima paneel
  • Significante energiebesparing mogelijk
  • Weinig usb-aansluitingen
Philips zet met de 225B1 een erg interessante monitor voor bedrijven en energiebewuste consumenten in de markt. De energiebesparing is niet subtiel, maar significant. En dat vinden we een enorm pluspunt. Dit zou eigenlijk standaard in elke monitor moeten worden ingebouwd. Verder presteert de monitor prima, maar niet beter dan een gemiddeld lcd-scherm.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Monitoren

Tags: