abonneren

Rampage II Gene

Micro-atx-moederborden zijn niet zo populair bij fanatieke pc-gebruikers als normale atx-borden. Door hun beperkte grootte wordt er meestal ingeleverd op mogelijkheden. De laatste toevoeging aan de Asus Republic Of Gamers-familie doorkruist deze trend echter.

De Rampage II Gene is een micro-atx-moederbord, gebouwd rondom de high-end Intel Core i7-chipset, de X58. De Gene is het meest uitgebreide micro-atx-moederbord dat we ooit gezien hebben. Asus heeft enorm veel hardware op het beperkte oppervlak weten te proppen.

De X58-chip en ICH10R-southbridge zijn passief gekoeld en worden vergezeld door twee full-speed pci-express*16-sloten en zes geheugensloten. Het moederbord kan daarmee maximaal 24 GB triple-channel ddr3-geheugen herbergen. PC3-16000-dimms in normale situaties en PC3-20000 als u gaat overklokken. De Gene is uitgerust met niet minder dan zeven sata-connectors. Zes hiervan ondersteunen raid 0, 1, 0+1 en 5. Achtkanaals audio is aanwezig in de vorm van een geïntegreerde Creative SupremeFX X-Fi.

Het bios biedt veel mogelijkheden tot het overklokken van de Core i7-processor. Een klein nadeel hierbij is de passieve koeling, die weliswaar zorgt voor een stil moederbord, maar de Gene wel minder stabiel maakt bij het verhogen van het chipsetvoltage boven de vooringestelde overklokwaarden.

Om het beperkte oppervlak maximaal te benutten heeft Asus gebruik gemaakt van een nieuw klemsysteem voor de geheugensloten. Deze sloten kunnen daarbij dichter op de grafische kaart geplaatst worden.

Eén van de meest handige kenmerken van de Intel X58-chipset is de ondersteuning voor zowel Crossfire als SLI. De Gene ondersteunt deze beide technieken ook, maar bij het gebruik van twee dual-slot kaarten zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. U verliest namelijk zowel een pci-express*1-slot als een ouderwets pci-slot.

Intels referentieontwerp voor de X58 rept niet over een ouderwetse ide-connector, maar Asus heeft deze aansluiting behouden voor de Gene. Handig voor mensen met een oudere optische drive.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • micro-atx X58-moederbord
  • triple-channel ddr3-geheugen
  • veel bios-opties
  • passieve koeling
  • power/reset/clear cmos-knoppen op het moederbord
  • overklokken beperkt door passieve koeling
  • pittig geprijsd
De Gene is een uitstekend alternatief voor de grote atx-moederborden, maar kleiner betekent niet automatisch goedkoper. Zo is de Gene zelfs duurder dan een moederbord als de MSI X58 Pro. Er zijn verder maar weinig minpunten aan te wijzen, of het moet de passieve koeling zijn, die een extreme overklok in de weg kan staan.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Moederborden

Tags: