abonneren

Rampage Formula

Als onderdeel van Asus' Republic of Gamers (ROG)-reeks is de Rampage Formula een aantrekkelijk moederbord opgebouwd rondom Intel's Socket 775 en X48-chipset.

De ROG-borden behoren tot de duurste borden in het gamma van Asus. Dit vertaalt zich wel terug in features. De Rampage Formula is uitgerust met de Intel X48, maar Asus laat deze chipset draaien op ddr2-geheugen. Eigenlijk niet eens zo'n vreemde keuze als je je bedenkt dat ddr3-geheugen nog steeds peperduur is. Dankzij vier geheugensloten kan er in totaal 8 GB aan geheugen geplaatst worden.

Het moederbord gebruikt een 8-fase stroomvoorziening met redelijk platte, passieve heatsinks die zowel de stroomcomponenten als de north- en southbridge koelen. Zo'n beetje elk moederbord tegenwoordig is bezaaid met led's, maar op de Rampage Formula bieden ze ook daadwerkelijk een meerwaarde. Drie led's geven de status van de cpu, northbridge en de southbridge weer waarbij de kleur van de led afhankelijk van het voltage verandert.

Voor wie dolgelukkig wordt van het finetunen van een moederbord, en daarmee impliciet tot de doelgroep van de ROG-serie behoort, stelt de Rampage Formula zeker niet teleur. In het bios zijn een enorme reeks aan instellingen te vinden, waaronder de timing van elke individuele geheugenfase afhankelijk van elke willekeurige geheugendeler. Asus staat het zelfs toe om halve multipliers te kiezen, waardoor elk laatste kleine beetje aan prestaties uit het systeem geperst kan worden.

Twee full-speed pci-express*16-sloten ondersteunen Crossfire op volledige snelheid. Daarnaast zijn er twee pci-sloten en drie pci-express*1-sloten geplaatst. Asus had er slimmer aan gedaan één van deze pci-e*1-sloten voor een pci-slot om te ruilen, gezien het magere aanbod aan randapparatuur voor dit slot. Alle sata-poorten zijn netjes aan de rand van het moederbord geplaatst onder een hoek van 90 graden en uiteraard worden alle mogelijke raid-configuraties ondersteund.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Componenten in bios tot in detail in te stellen
  • Extra pci-slot zinniger dan pci-express*1
Er valt weinig spannends te zeggen over de Asus Rampage Formula. Het bord zit uitstekend in elkaar, levert fantastische prestaties en biedt een enorm arsenaal aan overclockingfeatures.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Moederborden

Tags:

Laatste reactie