abonneren

PN2-SLI2+

Op dit moment is er geen betere chipset voor de Core 2 Duo dan de nForce 680i SLI. Zowel Asus als ECS komen met 'Extreme'-moederborden die zich op deze chipset baseren. De naam geeft het al aan: deze moederborden zijn voor de echte fanaten gebouwd.

De nVidia nForce 680i levert de perfecte basis om door overklokken wat extra prestaties uit het systeem te halen. De nForce 680i is de enige chipset die tot nu toe officieel de mogelijkheid biedt om ddr2-geheugen tot 1066 MHz in te stellen en neemt daarmee een voorsprongetje op de volgende geheugenstandaard. Tot nu toe kunnen Intel-moederborden geheugen niet profiteren van sneller geheugen dan ddr2-800. Bij de Asus Striker Extreme zijn er echter talrijke instellingen in het bios te vinden om frequentie en voltage aan te passen.

Overklokken loont zich door een prestatiewinst van één tot drie procent, maar om de meest optimale instellingen te vinden moet er wel wat werk verricht worden. Wie dit eenmaal voor elkaar heeft, heeft een moederbord dat zich in de topregionen van de Socket 775-borden bevindt. De vraag is wel of het waard is voor deze enkele procenten snelheidswinst dure ddr2-1066-modules te kopen die 200 euro per gigabyte kosten.

De uitrusting is verder van topklasse: dual-gigabit-ethernet, hd-audio, firewire, tien usb2.0-aansluitingen en grote heatpipes die de warmte van de northbridge geruisloos wegvoeren. Wie gaat overklokken kan beter wel gebruik maken van de extra meegeleverde ventilator.

Casemodders kunnen zich verheugen op de verlichtingseffecten van het moederbord. De PN2-SLI2+ Extreme biedt een verlichte start- en resetknop en toont de systeemstatus door middel van een led-display op het moederbord.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Uitstekende prestaties
  • Ruime aansluitmogelijkheden
  • Gunstig geprijsd
  • Geen external sata
Een moederbord met de nForce 680i is een ideaal platform voor een snelle pc. Dit moederbord van ECS heeft een wat minder gevulde doos dan de Striker Extreme van Asus, maar doet qua prestaties niet onder. Het grote voordeel zit vooral in de prijs, die stukken lager ligt dan bij de concurrentie.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Moederborden

Tags: