abonneren

P6NGM-FIH

MSI's P6NGM is een ideaal moederbord om een home theater-pc'tje mee in elkaar te knutselen -- vooral vanwege de onboard hdmi-uitgang.

De P6NGM is uitgevoerd in het overbekende rode MSI-kleurtje en heeft een lekker klein (micro-atx-)formaat. Ondanks zijn kleine afmetingen ziet het bord er niet volgepropt uit: zo is er voldoende ruimte tussen geheugensloten en de grafische kaart. Toch is de afwerking niet perfect: de usb-headers zijn aan de achterzijde van het moederbord geplaatst, wat problemen kan opleveren bij het aansluiten op het voorpaneel van sommige pc-kasten. Hetzelfde geldt voor de audioconnectors voor het voorpaneel, die we liever op de plaats van de com-header hadden gezien.

Het moederbord maakt gebruik van een passief gekoelde nVidia MCP73U-chipset en ondersteunt Intel's Socket 775-processoren met een maximale frontside bus van 1333 MHz. Er zijn twee geheugensloten op het moederbord aanwezig zodat er maximaal 4 GB aan ddr2-800-geheugen kan worden geplaatst.

MSI geeft ons de keuze als het gaat om graphics: er is één pci-express*16-slot voor een losse grafische kaart, maar wie dergelijke grafische rekenkracht niet nodig heeft kan ook gewoon gebruik maken van de geïntegreerde GeForce 7150m-gpu. Deze is geklokt op 630 MHz en heeft een 256 MB grote framebuffer. Naast het pci-e*16-slot zijn er een pci-e*1-slot en twee pci-sloten aanwezig, wat ruim voldoende is als we meerekenen dat er achtkanaals audio en een gigabit ethernetcontroller op het moederbord zijn geïntegreerd.

De vier sata2-poorten zijn helemaal aan de rand van het moederbord geplaatst. In principe is dit ver genoeg van het pci-express*16-slot vandaan, zodat alleen de langste grafische kaarten mogelijk in de clinch zullen liggen met deze connectoren.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Degelijk en compact ontwerp
  • Hdmi-poort
  • Usb-headers op vreemde plek
De P6NGM van MSI is een uiterst compact moederbord dat een verrassingwekkend uitgebreide set aan mogelijkheden kent. We zien dit bordje, mede dankzij het bescheiden prijskaartje, als een uitstekende basis voor een home theater-pc.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Moederborden

Tags:

Laatste reactie