abonneren

P5B-E

De P5B-E is een snel moederbord dat overweg kan met Intel's nieuwe quadcoreprocessor. Helaas heeft het bord slechts één pci-express*16-slot, wat het moederbord voor die-hard gamers oninteressant maakt.

Vier rekenkernen in één processor zijn voor de Asus P5B-E geen probleem. Dankzij de Intel P965-chipset en een frontside bus van 1066 MHz kan de P5B-E prima overweg met de nieuwe Intel quadcoreprocessor QX6700. Hiervoor is wel een nieuwe biosrevisie nodig: versie R6.01 of hoger. Het moederbord heeft acht hotpluggable sata2-aansluitingen aan boord en nog één ouderwetse ide-poort (dankzij de extra J-Micron controller). De aansluitingen beheersen raid-modus 0, 1, 5, 1+0 en Intel's Matrix-RAID waardoor dit moederbord vooral geschikt is voor wie met multimedia werkt. Voor een gamemachine is het gemis aan een tweede pci-e*16-slot een dooddoener. Achtkanaals high definition audio met digitale uitgangen én firewire maken het multimediaplaatje compleet. Voor knutselaars is het fijn te weten dat u via het bios talrijke instellingen met de hand of automatisch kunt instellen of overklokken.

De P5B-E bewijst zich in onze test als een van de snelste moederborden die we ooit in ons lab hebben gezien. Des te verrassender is het dat Asus flink op extra's heeft beknibbeld voor dit moederbord: er zijn slechts twee sata-kabels en twee usb-kabels in de doos meegeleverd. Ook van de software moet u het niet hebben: naast de Asus-eigen tools wordt alleen Norton Internet Security 2006 meegeleverd.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Zeer snel moederbord
  • Goede multimediauitrusting
  • Slechts één pci-e*16-slot
  • Karige hoeveelheid accessoires
Voor amper 140 euro heeft u met de P5B-E een prima moederbord voor de meest recente quadcoreprocessoren. Een tweede grafische kaart laat zich helaas niet installeren, omdat het moederbord slechts één pci-express*16-poort heeft.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Moederborden

Tags: