abonneren

P55 GD80

MSI heeft zijn vlaggenschip toegestuurd: de P55 GD80. Een mooi bord, ook om te zien. De donkerbruine basis – we mogen het geen zwart noemen – is gevuld met blauwe en zwarte componenten. Onder de heatsinks rondom de processorsocket schuilen de befaamde DrMOS voltageregulators. Een forse heatpipe verbetert de hitteafdracht.

MSI heeft ervoor gekozen drie pci-express*16-slots aan te brengen. Verder zien we nog twee pci-e*1-slots en drie pci-slots. Een flexibele basis om mee te werken. Aan de rand treffen we voldoende usb-, firewire- en audio-connectors aan. Jammer genoeg zien we geen onboard power- en resetknopjes. Die horen eigenlijk wel thuis op dit bord. Aan de achterzijde, tussen de acht usb-connectors (inclusief power e-sata), firewire, lan en audio in- en uitgangen, zit wel een clear cmos-knopje. Opvallend zijn de plus- en min-druktoetsen. Met deze toetsen is de baseclock bij te stellen. Geen verstandig extraatje, vinden wij, want het leidt onherroepelijk tot systeemcrashes aangezien er verder geen noodzakelijke aanpassingen (denk aan vtt-voltages, vcore, multipliers) worden verricht.
Onze GD80 heeft behoorlijk wat nukken. MSI verklaart dat dit aan het premature bios kan liggen. Opvallend genoeg hebben we al wel de mogelijkheid voor ddr3-1600 te kiezen, al is het moederbord behoorlijk kritisch met geheugen. Gelukkig pikt hij de Patriot ddr3-modules. De scores zijn – als we het moederbord stabiel hebben – netjes. Hij plaatst zichzelf nét onder de Gigabyte; de snelste in deze test. Ook de Cinebench multi-cpu score (16.342) en 3DMark Vantage cpu-score (15.559) zijn bijzonder netjes.
Als we gaan overklokken, lopen we weer tegen instabiliteit aan. Met moeite krijgen we onze Core i5-processor op 4 GHz, maar deze overklok is allesbehalve stabiel. We kunnen nog net een Cinebench-test draaien.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Vlot
  • Compleet moederbord
  • Nog wat instabiel t.t.v testen
  • Onboard overkloktoetsen gevaarlijk
MSI zet weer een keurig verzorgd moederbord in de markt met de GD80. Het is compleet, biedt veel mogelijkheden tot overklokken en heeft ook de potentie goede scores neer te zetten. Echter, onze versie vertoonde nog veel kinderziektes. Wellicht dat een nieuw bios dit kan oplossen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Moederborden

Tags: