abonneren

P55 Extreme

Hoewel de naam doet vermoeden dat dit het meest extreme, luxe model is van Asrock, is dat niet het geval. De prijs geeft dit waarschijnlijk beter aan: €125. Ongelooflijk dat Asrock voor dat bedrag, zo’n compleet moederbord kan leveren.

Het moederbord hebben we getest met een Core i5 750-processor. We zetten Patriot Viper ddr3-geheugen in dat we - indien mogelijk – laten lopen op 1600 MHz; een i5 ondersteunt officieel namelijk geen ddr3-1600. Voor grafische verwerking gebruiken we een ATI Radeon HD4830. De voeding is een Antec Earthwatts 650. Als koeler zetten we de nieuwe Cooler Master Hyper 212 in.

We zien drie pci-express X16-slots, waarvan er natuurlijk één in X16-modus kan draaien. Plaatst u er twee, dan schakelt de cpu terug naar 2x8. Het derde slot zit aan de P55-PCH. Verder zien we nog één X1-slot en drie pci-slots. We vinden de drie pci-slots wat overdreven, maar het kan handig zijn. De layout is overigens prima. We kunnen – indien nodig – prima drie grote insteekkaarten plaatsen. Verder treffen we nog zes sata-poorten aan, drie onboard usb-connectors, een firewire-connector, een ide-aansluiting en een floppy-drive poort. Aan de achterzijde is Arock ook niet gierig geweest. Acht usb-aansluitingen, power e-sata, een ps2-poort en optisch spdif. Prima.

Het bord scoort keurig in onze test. We zien een prima geheugenscore van 15 GB/s lezen, 12,5 GB/s schrijven en 16,5 GB/s kopiëren. En voor de Cinebench-score hoeft Asrock zich ook niet te schamen met 15000. In 3DMark Vantage zet de Asrock een cpu-score neer van 13298. Keurig.

Overklokken gaat gemakkelijk met dit bord. Helaas hebben we niet heel veel opties, maar met een paar aanpassingen in het bios, zetten we de i5 750 bij een vcore van 1,40 op 4GHz (200 x 20). Om op een veilige manier verder te komen, hebben we toch meer instelmogelijkheden nodig.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Scherp geprijsd
  • Scoort prima
  • Compleet
  • Bios mag completer
Asrock zet met de P55 Extreme een scherp geprijsd en goed presterend moederbord in de markt. Overklokkers zullen het bios te mager vinden, maar de rest van de gebruikers heeft zeker geen miskoop met deze P55 van Asrock.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Moederborden

Tags:

Laatste reactie