abonneren

P45X3

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Je ziet ze niet zo veel: P45-moederborden met een ddr3-controller. Toch is het een interessante combinatie, want het combineert de interessante prijs van de P45-chipset met de voordelen van sneller ddr3-geheugen.

De P45X3 is een moederbord op basis van de populaire P45-chipset van Intel. Het bijzondere is dat het ddr3-geheugen accepteert. Asrock is daarmee één van de weinigen die deze zaken combineert. Normaal gesproken vindt u bij Intel alleen ddr3-compatibiliteit bij de X48 en X58-chipsets.

Ruim voldoende


Mede dankzij de goedkopere P45-chipset is het moederbord behoorlijk vriendelijk voor de porte monnaie. U vindt de P45X3 namelijk al voor €100. En voor dat geld krijgt u eigenlijk alles wat u nodig hebt: acht fasen-voeding voor de cpu, twee pci-express X16-slots, twee pci-slots en drie pci-express X1-sloten. Wel een beetje ouderwets is de ‘Switch card’ voor CrossFire die we naast het primare X16-slot aantreffen. Deze is echt niet meer nodig.
Behalve de verplichte pci- en pci-express slots vinden we onboard nog de nodige firewire- en usb- koppelmogelijkheden. Ook treffen we zes sata-poorten aan en een ouderwetse floppy- en ide-aansluiting. Handig, maar wellicht in deze tijd niet echt meer nodig. Echter, het kan nog wel eens van pas komen kwaad kan het natuurlijk niet.

Vlotte jongen


We combineren dit P45-moederbord met een Intel QX6850 en 4GB Adata 1333 ddr3-geheugen. Als videokaart gebruiken we een ATI 4870X2. Als besturingssysteem zetten we Vista 64-bit in. Een leuke combinatie, zo blijkt, want we zien uitstekende scores.
Zo rolt uit de Cinebench 10-benchmark een score van 12.828. Erg nietjes voor een QX6850. In 3DMark Vantage scoort de Asrock ook keurig: 12074, waarbij de cpu-score van 9711 prima is. In PCMark zien we een totaalscore van 5500.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Scherpe prijs
  • P45 met ddr3
  • Voldoende aansluitmogelijkheden
  • Ouderwetse switch card
Het mag duidelijk zijn dat de P45X3 veel waar biedt voor het geld. Het biedt alles wat de fanatiekere gebruiker nodig heeft: snelheid en voldoende aansluitmogelijkheden. En dat voor een zeer acceptabel bedrag.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Moederborden

Tags:

Laatste reactie