abonneren

P35 Platinum

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Het meest opvallende aan de nieuwe P35 Platinum van MSI is níet de enorme hoeveelheid aansluitingen, níet de nieuwe Intel-chipset die op het moederbord prijkt, maar... de futuristische heatpipe die het bord siert!

Hoewel we natuurlijk het meest enthousiast moeten zijn over de fonkelnieuwe Intel-chipset op dit moederbord, is het toch de heatpipe die onze aandacht als eerste weet te vangen. Als een koperkleurige slang kronkelt hij over het moederbord heen. De heatpipe is onderdeel van MSI's passieve koeltechnologie en moet ervoor zorgen dat de northbridge niet te heet wordt. We hebben het dan over de Intel P35, de opvolger van de huidige populaire G965-chipset.

De Intel P35 brengt een aantal vernieuwingen naar het Socket 775-platform. Zo kan de chipset overweg met een frontside bus van 1333 MHz, ddr3-geheugen en is er een nieuwe southbridge (de ICH9R) die voor een totaal van 6 serial-ata-poorten en 12 usb2.0-poorten zorgt. Overigens is het door ons geteste MSI-bord alleen voorzien van ddr2-sloten. Wie alvast wil overstappen op ddr3 kan kiezen voor de MSI P35 Diamond, wie nog geen keuze kan maken is beter af bij de MSI P35 Platinum Combo: deze biedt sloten voor zowel ddr2 áls ddr3, zodat u altijd nog op een later moment kunt upgraden.

Onze aandacht wordt ook getrokken door de achterzijde van het moederbord. MSI heeft gekozen om de seriële en parallelle poort geheel achterwege te laten -- een keuze die wij alleen maar toejuichen, aangezien deze connectoren toch écht hun levenstermijn overschreden hebben. In plaats daarvan zien we maar liefst zes usb2.0-aansluitingen en twee esata-aansluitingen terug. Beter!

Kijken we naar de prestaties van dit moederbord dan zien we weinig spectaculaire verschillen met voorganger G965 en 975X. De prestaties liggen net een tikkeltje hoger, maar er is niet voldoende verschil om een upgrade te rechtvaardigen. De extra's die het bord biedt zijn leuk, maar ook hier zijn ze niet wereldschokkend. Dit geldt ook voor de overklokresultaten: de P35-chipset weet er weinig meer uit te persen dan de voorgaande chipsets. Op dit moment is het upgraden van G965/975X naar de P35 alleen te rechtvaardigen als u per sé gebruik wilt maken van ddr3-geheugen. Wie sowieso een nieuw moederbord moet aanschaffen moet zeker eens naar de P35 Platinum kijken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Innovatief passief koelsysteem
  • Enorme hoeveelheid aansluitingen
  • 8-pins voedingstekker onhandig geplaatst
De MSI P35 Platinum (ddr2) en zijn directe broers P35 Platinum Combo (ddr2/ddr3) en P35 Diamond (ddr3) zijn uitstekende borden met een ruime uitrusting en goede prestaties. Wie op dit moment een recent 975X- of G965-moederbord heeft hoeft nog niet aan upgraden te denken, maar wie aan vervanging toe is heeft geen reden de MSI P35-familie te laten liggen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Moederborden

Tags:

Laatste reactie