abonneren

M2N32-SLI Deluxe

Met de M2N32-SLI Deluxe biedt Asus een uitstekend gamers- en overclockersmoederbord voor het AM2-platform. Toch is het moederbord niet vrij van minpuntjes, maar hoe zwaar wegen deze op tegen de prima prestaties?

Het eerste dat opvalt aan de M2N32-SLI Deluxe is de enorme heatpipeconstructie die Asus heeft toegepast om de nForce 590 SLI-chipset koel te houden. De koeling is geheel passief, dus het moederbord zelf zal niet voor geluidsoverlast zorgen. De heatpipeconstructie is zo uitgedokterd dat naast de chipset ook de belangrijkste condensatoren gekoeld worden. Erg netjes. Leggen we bij een draaiend systeem onze vinger op het koelblok dan merken we dat de temperatuur aardig oploopt, maar niet overdreven hoog. Desondanks is een goede airflow in de behuizing wel aan te raden.

Asus heeft bij het design van de M2N32-SLI Deluxe een aantal vreemde keuzes gemaakt. De plaatsing van de geheugenmodules aan de rechterkant van het bord is afwijkend, maar niet slecht. Wel raar is dat de sloten verkeerde kleuren hebben, zodat niet duidelijk is waar u modules moet plaatsen voor dual channel-gebruik. Vervelender is dat zowel de 24-polige als de 4-polige voedingsstekkers op vreselijk onhandige plaatsen zitten. De 24-polige ATX-stekker belemmert een goede airflow en zit eventuele drives in de weg. Ook de plaatsing van een losse sata-connecter vlakbij de rear panel is onzinnig. Asus had deze beter weg kunnen laten en een extra external sata-connector op de rear panel kunnen maken.

Qua aansluitingen maakt Asus veel goed. Naast de zeven onboard sata-poorten en de ide- en floppy-connector zien we véél fanheaders: zes maar liefst. Hulde voor de esata-poort op de rear panel, maar nog handiger is de geïntegreerde 802.11g-kaart. Hiermee vervalt de noodzaak voor een wireless lan-kaart in uw pc. De overvloed aan aansluitingen heeft wel tot resultaat dat er slechts vier usb-poorten aan de achterzijde te vinden zijn. Via brackets kunt u deze overigens gewoon uitbreiden tot tot acht stuks.

In onze benchmarks laat het bord prima waarden zien. Het moederbord draait stabiel, de meegeleverde applicaties maken het beheer ervan tot een makkie en de overklokmogelijkheden zijn uitstekend. We hadden ook niet anders van Asus verwacht. In vergelijking met de Foxconn C51XEM2AA presteert het Asus-bord (in standaardconfiguratie) soms net wat slechter, soms net wat beter. Pas wanneer in het bios overklokopties ingeschakeld worden is de strijd duidelijk in het voordeel van Asus.

Zoals gebruikelijk levert Asus een enorme lading aan accessoires mee. De moeite van het vermelden waard is de extra chipsetcooler die gebruikt kan worden bij een watergekoeld systeem met weinig airflow. Ook de Superbeam array-microfoon is interessant: de microfoon is aan weerszijden voorzien van kleine receivers, waardoor er noise cancelling kan worden toegepast op het geluid. Dit werkt ook als het geluid niet van een vaste plek komt. Een snelle test in een rumoerig lab laat zien dat de techniek zeker werkt en de verstaanbaarheid absoluut ten goede komt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • uitstekend overclockbaar
  • véél aansluitingmogelijkheden
  • passieve koeling
  • wat onhandige layout
De Asus M2N32-SLI Deluxe is een fantastisch moederbord, als u de wat vreemde layoutkeuzes voor lief neemt. Het bord weet uitstekende overklokresultaten te behalen, is voorzien van een arsenaal aan aansluitmogelijkheden, heeft onboard wifi en wordt nog eens passief gekoeld ook. Hoewel het moederbord niet goedkoop is, is er voor de diehard gamer of fanatieke overclocker op dit moment geen enkel ander AM2-bord dat de Asus kan benaderen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Moederborden

Tags:

Laatste reactie