abonneren

K9N SLI Platinum

nVidia is er snel bij met haar chipsets voor het AM2-platform: met maar liefst vier smaken (nForce 550, 570 Ultra, 570 SLI en 590) wil het groene bedrijf haar rode concurrent ATI voor zijn. MSI brengt als eerste een moederbord op de markt met de nForce 570 SLI dat weinig te wensen overlaat.

Met de K9N SLI Premium heeft MSI het eerste moederbord voor de 940-pins AM2-processoren op de markt. Het moederbord heeft een enorme lading aan features: zo vinden we op het bord twee pci-express*16-sloten terug voor een SLI-opstelling, daarnaast zijn er twee pci-express*1 en drie pci-sloten aanwezig. Eén ouderwetse ata133-connector en maar liefst zes sata-ii-connectoren zorgen ervoor dat u flink wat schijfruimte aan uw systeem kunt toekennen. Uiteraard worden alle gangbare RAID-levels waaronder RAID 5 door de chipset ondersteund. Verder zien we de obligate 8-kanaals geluidschip, twee gigabit-connectors en firewire. Het is jammer dat MSI voor dit topbord niet gekozen heeft voor de nieuwe 800 Mbps firewire-standaard, maar het valt ze te vergeven. Qua usb hoeft u niet te klagen, er is voorzien in maar liefst tien usb-poorten.

Wat opvalt aan het moederbord is de passieve koeling, iets dat bij de nForce4-chipsets nog ondenkbaar was. Het bord is daardoor gewoon stil. Een ander opvallend punt is de kleurcodering van de geheugensloten: MSI is het enige merk op de markt dat de bankjes verkeerd kleurt, waardoor het niet duidelijk is hoe dualchannel geheugen correct geïnstalleerd kan worden zonder een blik in de handleiding. Waarom MSI nog steeds aan hun kleurcodering vasthoudt is ons een raadsel, maar rampzalig is het niet.

De prestaties zijn niet opvallend; er lijkt weinig ruimte binnen het standaard nForce5-ontwerp voor speciale overkloktruucjes. Daarvoor kunt u beter een ATI Xpress 3200-bord aanschaffen. MSI biedt wel haar dynamische overkloktechniek aan om wat extra's uit het bord te halen, maar wilt u echt gaan overklokken dat zult u met voltages aan de slag moeten of uitwijken naar een moederbord van bijvoorbeeld DFI.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • veel aansluitingen
  • passieve koeling
  • kleurcodering geheugenmodules
  • slecht overklokbaar
De MSI K9N SLI Platinum is een uitstekend moederbord voor de veeleisende gebruiker. De ruime hoeveelheid aan aansluitingen en prima constructie van het moederbord laten weinig te wensen over. Voor overklokken is dit bord minder geschikt, maar wie hier niet te zwaar aan tilt en de aanschafprijs kan opbrengen heeft een uitstekend SLI-moederbord voor AM2 in handen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Moederborden

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie