abonneren

K9AGM2-FIH

AMD's 690G-chipset heeft gezorgd voor een wederopstanding van het micro-atx-formaat; fabrikanten kunnen op eenvoudige en goedkope wijze moederborden in elkaar sleutelen die perfect geschikt zijn voor home theater pc's -- inclusief de bijbehorende hdmi-poort.

MSI huisvest de RS690-chipset op de K9AGM2-FIH, een goedkoop en net moederbord op een rood pcb. Alle AM2-processoren met een 1 GHz HyperTransport-bus worden ondersteund en de north- en southbridge zijn passief gekoeld. Er zijn maar twee dimmsloten op het bord geplaatst, waardoor de K9AGM2-FIH maximaal 4 GB aan 800/667/533 MHz ddr2-geheugen ondersteunt. De 690G-chipset biedt geïntegreerde graphics via de Radeon X1250-core, met voldoende prestaties voor een home theater pc. MSI heeft gekozen voor een vga-poort en een hdcp-compatibele hdmi-poort. Het zou mooi geweest zijn als MSI een hdmi-naar-dvi-dongle in de doos zou doen, maar helaas ontbreekt deze.

De X1250 biedt Avivo-mogelijkheden, wat betekent dat het decoderen van videomateriaal (mpeg2 en wmv) versneld wordt door de chipset. Na het draaien van een bios-update wordt ook het decoderen van hd-materiaal (h.264 en vc-1) ondersteund. Heeft u weinig interesse in hdmi? Dan biedt MSI een goedkopere uitvoering, de K9AGM2-F/L met de 690V-chipset. Verder treffen we aan de achterzijde twee ps/2-poorten, een parallelle poort, vier usb-poorten, een firewire-poort en de audioaansluitingen aan.

Wanneer de grafische prestaties niet hoog genoeg zijn voor u smaak dan kunt u het pci-express*16-slot gebruiken voor een krachtigere losse kaart. Daarnaast vinden we nog een pci-e*1-slot en twee pci-sloten, maar met gigabit ethernet en achtkanaals audio heeft u eigenlijk alles dat u nodig heeft. Het moederbord is niet geschikt voor overklokkers, want MSI's Cell-menu is niet in het bios terug te vinden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Onboard hdmi
  • Goedkoop
  • Slechts 2 dimm-sloten
  • Geen dvi-adapter
Ook MSI zet met de K9AGM2-FIH een erg net moederbord voor htpc-gebruik neer. Helaas zijn de overklokmogelijkheden uit het bios gehaald, dat had het moederbord net even wat extra's gegeven ten opzichte van de concurrentie.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Moederborden

Tags:

Laatste reactie