abonneren

K9A2 Platinum

Dit MSI-moederbord is bedoeld voor AMD's meest recente AM2+-processoren, maar kan ook prima overweg met de oudere Athlons en Semprons voor Socket AM2.

Met de K9A2 Platinum heeft MSI voor het eerst een moederbord dat quad-Crossfire ondersteunt: vier grafische kaarten in een Crossfire-opstelling. Ook kan het bord overweg met een techniek die we tot nu toe niet eerder op de desktop zagen: sas (serial attached scsi). Het moederbord maakt gebruik van AMD's meest recente chipset, de AMD 790FX, die om kan gaan met 1066/800/667/533 MHz dualchannel ddr2-geheugen. De vier sloten op het moederbord maken een totale geheugenconfiguratie van 8 GB mogelijk.

Zoals bij de meeste highend moederborden wordt de layout bepaald door een grote, passieve heatpipe om de chipsets en condensatoren te koelen. Gecombineerd met een dual-phase power design claimt MSI een energie-efficiëntie van maar liefst 95 procent.

Het moederbord is uitgerust met vier grafische kaart-sloten. Al deze sloten ondersteunen de nieuwe pci-express 2.0-standaard, maar zijn uiteraard geheel backwards compatibel met pci-express 1.0. De twee primaire pci-e*16-sloten zijn donkerblauw gekleurd en draaien op de volledige x16-snelheid wanneer ze in een conventionele Crossfire-opstelling met twee kaarten gebruikt worden. Voor wie dit niet extreem genoeg is, het tweede paar pci-express-sloten (lichtblauw gekleurd) kan gebruikt worden voor twee extra kaarten die op x8-snelheid draaien. Ook de primaire sloten worden teruggeschaald naar x8 wanneer er voor drie of vier kaarten gekozen wordt.

De enige andere uitbreidingssloten zijn twee ouderwetse pci-sloten en een enkel pci-express*1-slot. Dit lijkt niet veel, maar met het geïntegreerde achtkanaals audio en de gigabit ethernetverbinding blijft er weinig te wensen over. Er zijn zes sata2-poorten op het moederbord geplaatst, waarvan er vier bestuurd worden door de AMD SB600 southbridge en twee door een extra Promise T3-chip. Deze chip kan ook overweg met sas, al zal dit voor consumenten niet erg interessant zijn. Omdat MSI in de K9A2 Platinum gekozen heeft voor de laatste technologieën is het bord in ieder geval behoorlijke 'future-proof'.

PluspuntenConclusie
  • Quad-Crossfire
  • Zes sata-poorten met sas
De K9A2 Platinum van MSI bewijst zich als een vooruitstrevend bord, waarop de laatste technologieën terug te vinden zijn. De layout is goed, de prijs competetief.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Moederborden

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord