abonneren

H55M-Pro

Het H55-platform is volgens ons vooral interessant voor htpc’s, licht thuisgebruik en voor kantooromgevingen. Dat weerhoudt Asrock er niet van een serie moederborden uit te brengen met een super-turbo modus. De H55M-Pro heeft enkele interessante overklokprofielen waarbij de Pentium G6950 tot twee keer zo hoog scoort in 3DMark Vantage!

Normaal bespreken we niet wat er in de doos zit, maar in dit geval willen we toch graag opmerken dat Asrock wat karig is geweest met zijn spullen. We treffen maar liefst twee sata-kabels, een basale driver disc en een quick guide. Wie een volledige handleiding wil, wordt naar het internet verwezen. Nu is dit geen ramp, maar we hadden liever iets meer accessoires gezien bij een moederbord van €90.

Overdrive


Het unique selling point van het H55M-Pro moederbord is de Turbomodus. Door middel van een simpele profielwijziging in het bios – wat overigens prima werkt – is een Clarkdale-processor (i5, i3 of Pentium met GPU) inclusief de gpu over te klokken. Deze functie werkt prima, mits de koeling het toelaat natuurlijk!
Gelukkig zijn de overklokprofielen niet het enige interessante wat de H55M Pro te bieden heeft. Als we gaan kijken naar de aansluitmogelijkheden – toch het meest belangrijk voor htpc’s – zien we alles wat we nodig hebben. We zien dvi, hdmi en vga voor het uisturen van beeld. Daarnaast treffen we zes usb-poorten aan, inclusief een powered e-sata. Ook mist firewire niet en zien we een optische en analoge aansluiting voor geluid. Onboard zien we nog vijf sata-aansluitingen, drie onboard usb-aansluitingen, een firewireconnector en nog wat audio-aansluitingen voor extern gebruik. Keurig dus.

Prestaties


Het Asrock moederbord presteert netjes. We hebben het moederbord getest met een i5 660 cpu, 4GB ddr3-1866 ram van Kingston en een WD Velociraptor. Het platform scoort in PCMark Vantage 8777 punten. Absoluut geen score om je voor te schamen. In Cinebench scoort de i5 uitstekend: 4675 punten single cpu en 10.592 punten multi. Dat is even goed als een high-end Core 2 Quad van anderhalf jaar geleden! De achilleshiel van de Clarkdales zijn overduidelijk de gpu: in 3DMark Vantage schopt het systeem het niet verder dan 624 punten.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Gemakkelijk overklokken
  • Scoort netjes
  • Prima aansluitmogelijkheden
  • Karig pakket
  • Goede koeling vereist voor overklokken
Asrock zet met de H55M-Pro een leuk moederbord in de markt. De Turbo is een handige extra voor de 'luie' overklokker. Goede koeling is natuurlijk vereist en we hopen dat de gebruikers daar rekening mee houden. Wat ons betreft had Asrock iets meer in de doos moeten doen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Moederborden

Tags: