abonneren

Gigabyte P67A-UD7

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Met de X58A-UD9 maakt Gigabyte een statement op het X58-platform. Met de P67A-UD7 moet het de koning van P67 worden. Maar is dat wel zinvol?

De UD7 is een zeer luxe moederbord. We zien een hele rits aan pci-express slots.Twee zijn volledig X16, twee zijn X8, maar wel volledige lengte. Dat verraadt de aanwezigheid van een extra chip die pci-express bandbreedte toevoegt, want de cpu zelf heeft maar 16 lanes ter beschikking voor de grafische kaart. Onder de koeler schuilt inderdaad een nForce 200 chip die 16 extra lanes toevoegt om Triple SLI mogelijk te maken.(Twee van de drie videokaarten werken dan in X8-modus). Ook is Crossfire mogelijk met extra bandbreedte, wat prettig is natuurlijk. Behalve de vier X16-slots, treffen we nog een X1-slotje aan en een ouderwets pci-slot.
Behalve veel uitbreidmogelijkheden wat betreft grafisch geweld, beschikt dit moederbord over maar liefst acht usb 3.0-poorten, waarvan twee op het frontpaneel te gebruiken zijn. Verrassend genoeg zien we maar twee NEC-chips die elk in wezen maar twee poorten mogelijk maken. Echter, Gigabyte splitst deze nog een keer extra met een VIA-chip (de VL 810). Slim! Verder treffen we alle nodige aansluitingen aan die op een high-end bord gebruikelijk zijn.
Het moederbord is nog een beetje in een beta-stadium, wat we merken bij het installeren. Soms is hij wat nukkig en het systeem scoort nog niet helemaal optimaal, al is het zeker niet slecht. We hebben er alle vertrouwen in dat het moederbord goed functioneert als Gigabyte zijn definitieve biossen uitbrengt.
Als we PCMark Vantage hebben laten draaien, zien we een score, net onder het gemiddelde: 11700 punten. Dat is net wat minder goed dan de UD3 en dat kan natuurlijk niet. Bij 3DMark Vantage zien we een score die nagenoeg gelijk is aan de UD3: 25670, dankzij de HD5970 die een GPU-score heeft van 26618 punten. de Core i7 2600K laat een cpu-score zien van 23191. Ook in Cinebench toont de 2600K zijn spierballen: in R10 zien we een multi-core score van 22.967. In R11.5 laat de 2600K ook zien dat hij de i7 960 van het X58-platform de baas is: 6,88 punten!
Over de prijs van dit bord zijn we wat minder te spreken: gemiddeld kost dit moederbord op moment van schrijven €300 en dat is gewoonweg schokkend. P67 is en blijft een midrange-chipset. Daar kan je alle toeters en bellen aanhangen, maar als wij €300 moeten uitgeven, gaan we hoe dan ook voor X58 dat meer bandbreedte biedt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Super, super uitgebreid
  • Fatsoenlijk SLI en CrossFire mogelijk
  • Bios op moment van testen nog niet stabiel
  • Afgrijselijk duur
  • X58 is en blijft interessanter
We vinden het UD7-moederbord prachtig om te zien en de featureset is indrukwekkend. Ja, het is een goede uitvoering van P67, maar die prijs! Voor 300 euro heb je ook een prachtig, ongelooflijk uitgebreid X58-moederbord dat meer kan bieden dan P67...

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Moederborden

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord