abonneren

GA-G31MX-S2

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
De Gigabyte GA-G31MX-S2 maakt gebruik van één van de meest recente mainstream chipsets van Intel, de G31 Express. Op dit moederbord heeft Gigabyte de G31 gekoppeld aan de wat oudere ICH7 Southbridge.

De ICH7 mag dan wel een paar generaties oud zijn, de southbridge is nog steeds modern genoeg om zich met succes van alle taken te kwijten. Daarnaast drukt deze southbridge de prijs van het moederbord.

Vanwege de kleine afmetingen van het micro-atx-formaat heeft Gigabyte een aantal concessies moeten doen om alle componenten in de layout te krijgen. Zo zitten de vergrendelingspinnetjes van de twee geheugensloten wel érg dicht op het pci-express*16-slot. Wie eenmaal alles netjes in een kast gebouwd heeft en een grafische kaart geplaatst heeft, kan niet zomaar even het geheugen vervangen. Naast de vier aanwezige sata2-poorten heeft Gigabyte ook nog een 'ouderwetse' ata133-poort geplaatst. Volgens Intel's website kan de G31 alleen overweg met fsb800/fsb1066-processoren, maar Gigabyte claimt dat de GA-G31MX-S2 ook prima samenwerkt met de nieuwe fsb1333-cpu's van Intel. In onze tests draait het systeem inderdaad probleemloos met een Core 2 Duo E6750.

De GA-G31MX-S2 ondersteunt multi-monitor-opstellingen, al is aanvankelijk niet duidelijk hoe dit werkt. Bij nadere inspectie valt op dat het pci-express*4-slot, dat zich onder de twee pci-sloten bevindt, geen gesloten connector aan het eind heeft. Het is dus mogelijk om een tweede grafische (pci-express*16) kaart te plaatsen en zo vier monitoren aan te sturen. Het mag wel duidelijk zijn dat deze kaart niet sneller aangestuurd kan worden dan met vier pci-e-lanes.

Ook is het moederbord voorzien van een geïntegreerde grafische chipset, de Intel GMA 3100. Wie niet van plan is om te gaan gamen of zware grafische applicaties te draaien zal prima met deze chipset uit de voeten kunnen en hoeft zo geen losse grafische kaart aan te schaffen.

Het moederbord ondersteunt 7.1-kanaals geluid en gigabit lan. De vier usb2-poorten op het i/o-paneel kunnen worden uitgebreid via twee onboard headers, maar brackets hiervoor worden niet meegeleverd. Met een prijs van ongeveer � 70 biedt de GA-G31MX-S2 veel waar voor zijn geld.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Veel features
  • Goedkoop
  • Geheugen en grafische kaart dicht op elkaar
Gezien de prijs levert Gigabyte met de GA-G31MX-S2 een extreem aantrekkelijk moederbord: er is nauwelijks beknibbeld op features en het bord kan ook met de meeste moderne Intel-processoren overweg.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Moederborden

Tags:

Laatste reactie