abonneren

GA-EX58-UD4P

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Wie een compromisloze pc wil samenstellen kan niet om het Core-i7 platform van Intel heen. Hoewel de quad core processor die acht threads tegelijkertijd kan verwerken alleen populair blijft in de niche-markt, blijven we nieuwe modellen tegenkomen. Nu de beurt aan Gigabyte.

We zijn al van Gigabyte gewend dat ze veel kleuren gebruiken bij het indelen van hun moederborden en dat ze graag met specificaties smijten. En dat is niet anders bij dit moederbord op basis van de Intel X58-chipset. We zien bijvoorbeeld oranje en blauwe pci-express slots en blauwe en witte geheugenslots. En uiteraard blijft het Ultra Durable-logo het de 2OZ-copper-sticker prominent aanwezig.

Uitgebreid


Stickers of geen stickers: Gigabyte zet met de GA-EX58-UD4P een stevig en uitgebreid moederbord in de markt. Dat is niet verbazingwekkend. Immers: onder de northbridgekoeler ligt een X58-chip; de high-end chipset van Intel. Daarom zien we drie pci-express X16-sloten, waarvan één 8 lanes heeft, zes geheugenslots voor ddr3-geheugen, een achttal sata-aansluitingen (twee voor rekening van de Gigabyte Sata-controller) en natuurlijk de nodige usb- en firewire aansluitingen en (digitale) audio in- en uitgangen. We durven met een gerust hart te zeggen dat iedereen zijn hardware en randapparatuur wel kwijt kan bij dit moederbord.

Prestaties


Laten we beginnen met te stellen dat het lastig is te klagen over de prestaties van een Core-i7 platform. Maar verschillen tussen moederborden zijn er wel, al zijn de verschillen doorgaans niet groter dan twee à drie procent. En dat is niet anders met deze Gigabyte.
In 3dMark Vantage zien we met ons testsysteem, een Core i7 965, 6GB ddr3-1600 van Adata en een MSI GTX 285 een GPU-score van 12.113 en een CPU-score van 20531 (zonder Physix). In de Everest geheugentest scoort de Gigabyte netjes met 16,9 GB/s lezen, 14 GB/s schrijven en 19 GB/s kopiëren. Het is net iets sneller dan het standaard Intel-moederbord. En die trend zet de Gigabyte ook door in 3dMark 2006 die de GA-EX58 afsluit met 19.761 punten.

Layout


We hebben al aangegeven dat de GA-EX58-UD4P een uitgebreid moederbord is. Nu heeft Gigabyte wel nagedacht over het design; de sata-poorten zijn allemaal te gebruiken en de pata-aansluiting is goed bereikbaar, ook met drie grote videokaarten. Echter, de pci-express X4- en X1-slots zijn niet bruikbaar, aangezien de Northbridge in de weg zit. Daar is gewoonweg niet over nagedacht. Zonde, want wie triple-sli draait en een pci-express geluidskaart wil plaatsen, heeft pech. En dat is toch deels de doelgroep die Gigabyte voor ogen moet hebben met dit bord.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Sneller dan het standaard Intel-bord
  • Uitgebreid
  • Prettig, uitgebreid Bios
  • PCI-Express X1- en X4-slot niet bruikbaar
De Gigabyte GA-EX58-DD4P is een prima moederbord. Het is uitgebreid, stabiel en nét iets sneller dan het standaardbord van Intel. Helaas heeft Gigabyte niet goed nagedacht over de plaatsing van het PCI-express X1 en X4-slot waardoor deze niet bruikbaar zijn.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Moederborden

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie