Toen de Core i7 975 het levenslicht zag, kreeg deze cpu jubelende recensies vanwege zijn ongekende overklokmogelijkheden op luchtkoeling. Vrijwel elk exemplaar weet de 4GHz-grens wel te halen, sommigen gaan nog een stuk verder. Maar er is nog een andere truuk: hou de standaard klokfrequentie aan, schroef het voltage omlaag en bespaar uzelf veel geld.

De kloksnelheid opstoken is een goede zet als u de processor intensief wilt gebruiken, zoals bij high-end gaming. Maar als u wat vriendelijke voor het klimaat en uw portemonnee wilt zijn, dan kunt u de energieconsumptie ook naar beneden toe bijstellen. In de meeste gevallen is dit mogelijk vanuit het bios of een speciale meegeleverde overkloktool.

Vooral Asus en Gigabyte steken elkaar de loef af als het gaat om het 'snelste' moederbord voor Core i7. Zo ontvangen we de EX58-Extreme van Gigabyte, vermoedelijk uitgerust met één van de meest geavanceerde chipsets en vrm-luchtkoeling. Het moederbord biedt maar liefst tien sata2-poorten, twee gigabit ethernet-connectoren, Virtual Dual BIOS, Dynamic Energy Saver en Gigabyte's gepatenteerde 2oz Copper-techniek voor de pcb-lagen.

We koelen de Core i7 975 met een aangepaste Thermaltake-heatsink. Hierop zit een Thermaltake-fan die op 2700 rpm draait. Verder plaatsen we 6 GB Qimonda Aeneon Xtune DDR3-1866-geheugen en een Gigabyte GTX250 1GB OC-grafische kaart. De voeding is een Corsiar 1000W-psu.

We zijn geïnteresseerd in de mogelijkheden van dit moederbord en testen dan ook testen dan ook twee verschillende instellingen. De eerste is een overklok naar 4 GHz (133 MHz x multiplier 30) met cpu-voltage op 1,375V, geheugenfrequentie op ddr3-1600 en geheugenvoltage op 1,5V. De tweede is de low-power mode, waarbij we de klokfrequentie van 3,33 GHz niet aanpassen (133 MHz x multiplier 25) maar de cpu-voltage op 1,10V zetten en het geheugen (ddr3-1333) op 1,4V laten draaien.

In beide gevallen verwachten we dat het moederbord opstart en de Sandra-benchmarks stabiel doorloopt. Het onderklokken van het geheugenvoltage blijkt geen probleem, de EX58-Extreme is al voorbereid op speciaal low-power-geheugen en kan dus waarden van 1,4V en zelfs 1,3V aan. De meest interessante meetwaarde is de temperatuur. De BIOS-monitor lepelt vertekende waarden op (de cpu zou koeler zijn dan de omgevingstemperatuur), maar Sandra komt zelf met een realistische 39 graden Celsius (low-power mode) en 47 graden Celsius (overklok). Dat zijn goede waarden voor een langdure, stabiele werking.

Wat is nu de impact van deze scenario's op de prestaties? Met de overklok naar 4 GHz winnen we tot 20 procent extra aan prestaties, zonder dat we de energieconsumptie al te veel verhogen. De low-power mode verlaagt de energiebehoefte van de cpu met 30 procent en die van het geheugen met 10 procent, zonder dat we hier enige prestaties voor hoeven in te leveren.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • boordevol aansluitingen

  • veel bios-instellingen

  • waterblok is niet modulair

  • hex-code voor foutmeldingen

De Gigabyte EX58-Extreme presteert prima met de Core i7 975, zowel bij het overklokken als bij het onderklokken van de voltages. Bij het overklokken biedt het moederbord uitstekende koelmogelijkheden, zodat u met dit moederbord met een gerust hart in hartje zomer kunt gaan overklokken.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten