abonneren

GA-EP45-UD3P

Gigabyte belooft, behalve veel kleurtjes, meer koper dan ooit voor de Ultra Durable 3-serie. Het voordeel volgens Gigabyte: betere geleiding, een koeler opererend moederbord en dus een groter overklokpotentieel. We zijn benieuwd! We testen Gigabytes nieuwe trots in het middensegment: de EP45 UD3P.

Wat ons direct opvalt is de layout van het UD3P-moederbord: deze is in één woord fantastisch. Allereerst zijn de satapoorten verschoven zodat u probleemloos een lange dual-slot videokaart kunt gebruiken zonder direct vier poorten onbruikbaar te maken. Ook zien we op de UD3P twee extra poorten net achter de geheugenbanken voor een raid-opstelling via de ICH10 southbridge.

Wat ook opvalt is dat de UD3P twee pci-express X16-sloten herbergt. De P45-chipset kan immers drie pci-express sloten aansturen. Echter, indien u gebruik maakt van CrossFire kent de UD3P twee keer acht kanalen toe aan de slots. Dat is niet standaard bij een P45-chipset die in veel gevallen x16 + x4 lijnen biedt en dus de prestaties van de tweede videokaart knijpt. Overigens zijn de twee sloten ook veel beter geplaatst dan bij de vorige serie met drie sloten, waarbij het derde pci-express slot wordt overschaduwd indien er een dual-slot videokaart wordt geplaatst.

Stevige prestaties


We hebben dus geen klachten over de geëvolueerde layout van het EP45 UD3P-moederbord. Tijd om de prestaties te meten. In de socket leggen we een Intel QX9770. In het pci-express slot duwen we een Ati Radeon 4870 X2. Verder voegen we nog 2GB ddr2-800 geheugen toe.

Na het opstarten zien we dat Gigabyte het bios ongemoeid heeft gelaten. En terecht, want er was niets mis met het bios van de Gigabyte-borden. Nagenoeg alles is namelijk naar wens aan te passen: frequenties, multipliers, voltages, referentievoltages, geheugentimings, et cetera. De doorgewinterde overklokker zal dit bios zeker waarderen!

De UD3P scoort goed in onze benchmarks. Hij is iets sneller in PCMark dan de EP45-Extreme die toch fors duurder is. De scores: 5311 tengenover 5110 punten. Dat is knap, gezien het feit dat de UD3P een middensegment bord is, in tegenstelling tot de Extreme. In 3dMark Vantage zien we een score van 13.772; een gelijke score. Tot nu toe dus niets dan lof voor de nieuwe aanwinst.

Als we echter naar stroomverbruik kijken, dan schrikken we wel. Het moederbord verstookt in ruststand 207 watt en onder volle belasting 402 watt. De EP45 Extreme neemt genoegen met 206 watt in rust en 377 watt onder volle belasting. En dat is toch een fors verschil wat je zeker op de lange termijn gaat zien op de jaarrekening.

Overklokken


Tijd om te kijken naar het overkookpotentieel. We kunnen kort zijn: de UD3P is een erg goede overklokker. Echter, dat is bijvoorbeeld de EP45-Extreme of de Asus Maximus II Formula ook. Of het dus aan het extra koper ligt, valt te betwijfelen. Echter, dat neemt niet weg dat ook die-hard overklokkers zich prima kunnen vinden in dit moederbord. Wij halen tijdens onze test een maximale front side bus-snelheid van 600 MHz! Onze maximale stabiele overklok komt op 515 MHz, maar dat heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het nog erg jonge bios, al is 515 MHz lang niet slecht.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Super overklokbord
  • Goede layout
  • Uitgebreide aansluitmogelijkheden
  • Dubbele x8 pci-express bij CrossFire
  • Energieverbruik
Gigabyte zet met de EP45-UD3P een prima moederbord op de markt. De layout is goed doordacht en de prestaties zijn prima. Echter, jammer vinden we het gestegen stroomverbruik ten opzichte van de vorige serie Ultra Durable II moederborden, bijvoorbeeld de EP45-Extreme. Of het te maken heeft met de extra hoeveelheid koper, durven we niet te zeggen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Moederborden

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord