abonneren

G33T-M2

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
De nieuwe "3"-serie Intel-chipsets is bijna compleet en vervangt de P965- en X975-modellen. De G33 is de budgetchip van Intel en ECS springt hier gretig op in.

De eerste chipset in Intel's "3"-serie was de G35 en bracht nieuwe technieken als ddr3 en fsb1333 naar de consument. Leuk, maar ook noodzakelijk voor de huidige quadcore processoren. De X38, het paradepaardje, moet binnen een maand overal verkrijgbaar zijn en wordt vooral gericht op overklokkers. De G33 daarentegen is voor de koper met de hand op de knip.

ECS heeft met de G33T-M2 een micro-atx-moederbord van 24 bij 24 centimeter, ideaal voor kleine home theater pc's (htpc's). De G33 maakt gebruik van een geïntegreerde grafische chipset, de Intel X3100, die in theorie ondersteuning biedt voor de weergave van high definition beeldmateriaal. Het is daarom jammer dat ECS het moederbord alleen een analoge vga-uitgang heeft meegegeven: hdcp-beschermd materiaal kunt u dus vergeten. Een enkel pci-express*16-slot is beschikbaar om toch een snelle grafische kaart te kunnen plaatsen; zelfs de highend Radeon HD 2900 XT voelt zich prima thuis op dit moederbord.

Hoewel de G33-chipset zes sata-poorten én firewire ondersteunt, heeft ECS geld bespaard op beide fronten: u krijgt vier sata-poorten en firewire is weggelaten. De markeringen op het moederbord, waar de connectoren hadden moeten zitten, zijn nog zichtbaar en ECS refereert er zelfs naar in de handleiding, maar de aansluitingen zijn verdwenen.

Aan een floppyconnector is wel gedacht, maar deze gaat ten koste van de ouderwetse ide-poort. We zien dit liever andersom, omdat er nog teveel harde schijven en dvd-branders met een ide-interface op de markt zijn.

Van het bios worden we niet erg vrolijk; we hebben liever meer controle over geheugentimings en latencies dan ECS ons geeft. Dat we het ram-geheugen niet sneller kunnen laten lopen dan 800 MHz is een teleurstelling en maakt het bord ongeschikt voor overklokkers. Voor normaal gebruik is het echter voldoende.

De G33 scoort even snel als G35- en 975X-gebaseerde moederborden, wat gezien de prijs verrassend is. Wie een eenvoudig systeem zonder (of met een enkele) grafische kaart wil bouwen en niet teveel componenten wil aansluiten, heeft aan de ECS G33T-M2 een prima presterend en vooral goedkoop moederbord.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Even snel als de P35-chipset
  • Klein
  • Passief gekoeld
  • Geen firewire
  • Geen parallel-ata
De prestaties van de G33T-M2 zijn ruim in orde, maar om de prijs te drukken heeft ECS wel flink wat concessies gedaan aan de features.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Moederborden

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie