abonneren

Fatal1ty F-190HD

Gemaakt voor micro-ATX-systemen is de F-I90HD het kleinste moederbord uit het Fatal1ty-assortiment van Abit. Dat betekent niet dat het moederbord beperkt is in functionaliteit: de F-I90HD zit boordevol features.

Net als alle andere leden van de Fatal1ty-clan is de F-I90HD gebouwd op een rood pcb. Het moederbord gebruikt de AMD Radeon Xpress 1250 in combinatie met de SB600-southbridge en ondersteunt Intel's Socket 775. Beide chipsets worden passief gekoeld, waardoor het bord prima gebruikt kan worden in home theater pc's. Het gebruik van solid state condensatoren geeft het bord betere stabiliteit en een langere levensduur. Een andere verrassing, gezien het formaat van het bord, is dat Abit kans heeft gezien vier dimm-sloten te plaatsen. Deze ondersteunen maximaal 16 GB aan 800/667/533 MHz ddr2-geheugen.

Vier sata2-poorten kunnen ingezet worden in verschillende raid-modussen (0,1,0+1). De floppyconnector is lastig om te benaderen, maar omdat er maar weinig mensen zijn die nog een floppydrive gebruiken tillen we hier niet te zwaar aan. De geïntegreerde graphics van de Xpress 1250 biedt voldoende prestaties voor gebruik in een htpc; wie meer grafische rekenkracht wil kan het aanwezige pci-express*16-slot gebruiken voor een losse grafische kaart. Een sterk punt van de F-I90HD is de hdmi-poort die resoluties tot 1080i ondersteunt.

Naast een geïntegreerde grafische chipset heeft de F-I90HD ook een gigabit ethernetpoort en achtkanaals geluid. Een optische s/pdif-output is aanwezig. Naast het grafische slot heeft Abit twee pci-express*1-sloten en een ouderwets pci-slot geplaatst. Om duidelijk te maken dat de F-190HD bij de Fatal1ty-serie hoort is er voor een groot aantal overklokmogelijkheden gezorgd in het bios. Maar zelfs als u hier weinig interesse in heeft is de F-I90HD een bord dat met gemak aan uw behoeftes kan voldoen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Onboard hdmi
  • Goed overklokboard
  • Passieve koeling
  • Lastige floppyconnector
Laat u niet voor de gek houden door het kleine formaat: de Fatal1ty F-I90HD is een uitstekend, stabiel moederbord dat qua features nauwelijks onderdoet voor zijn grotere broers. De passieve koeling maakt het bord bij uitstek geschikt voor een htpc.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Moederborden

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie