abonneren

ASUS P8Z77I-Deluxe

Waarom zou je nog kiezen voor een groot atx-moederbord wanneer je vermoedelijk toch maximaal één uitbreidingskaart plaatst? Met mini-itx moederbordjes kun je kleine en zuinige, maar toch ook krachtige pc’s samen stellen.

De ASUS P8Z77I-Deluxe is misschien wel het meest complete itx-bord ooit. We vinden pci-express x16, 2x ddr3, 2x sata600, 2x sata300, 2x esata, Intel-gebaseerd Gigabit Lan en een Realtek ALC898 audiocodec. Een mini-pcie-slot is gevuld met een gecombineerde 802.11n wlan- en bluetooth-adapter. Uniek is dat ASUS de cpu-stroomvoorziening heeft geplaatst op een extra pcb die haaks op het moederbord is geplaatst. Daardoor heeft men de ruimte om 8 fases te plaatsen: goed voor de overklokbaarheid, maar vooral ook goed voor de efficiëntie. Het grafische efi-bios is verder goed compleet.
De testresultaten maken ons alleen nog maar enthousiaster. Allereerst is het bord erg zuinig: 26,4 watt idle en 66,5 watt tijdens 3DMark. Bij de geluidstest zien we scores boven de 91 dB(A). De benchmarkresultaten zijn verder ook prima. De prijs van € 182 is pittig, maar dat doet niets af aan het feit dat dit echt het ultieme mini-itx-bord is. Hiermee kun je écht een volledig uitgeruste kleine pc bouwen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Moederborden

Tags: Moederbord