abonneren

Asus E35M1-M Pro

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Onlangs heeft AMD zijn nieuwe apu’s geïntroduceert. We hebben al een leuk Acer-netbookje met de nieuwe chip getest. Nu is het tijd voor een erg interessant htpc-moederbord van Asus: de E35M1-M Pro.

AMD heeft een erg leuke APU – Accelerated Processing Unit: cpu en gpu in één – in de markt gezet met de Zacate. De apu heeft een tdp van maximaal 18 watt. Dat is natuurlijk helemaal niets, gezien het feit dat het een cpu, gpu en grootste deel van de chipset in één is!

Krachtiger dan Atom
De E350 is een dual core, Bobcat gebaseerde procesoor die op 1,6 GHz werkt. De cpu wordt bijgestaan door een ATI HD6310 die met gemak full-hd films kan afspelen. Asus is het gelukt de E350 passief te koelen. Jawel: er is niet één fan te vinden op dit moederbordje. En dat maakt dit E350-gebaseerde systeem uitermate geschikt voor een htpc!

Single link dvi?
Wij hebben voor de test alleen 4GB ddr3-geheugen toegevoegd (Kingston HyperX-1600 MHz, op 1066 MHz geklokt) en een harde schijf – Western Digital Velociraptor 150GB – aangekoppeld om Windows-7 te draaien.
We lopen tegen één probleem aan tijdens de test: ons 30-inch Dell-scherm met een resolutie van 2560 bij 1600 wordt niet goed aangestuurd via dvi. Wat blijkt: de dvi-uitgang is single link. En dat werkt dus niet. Jammer! We koppelen via hdmi daarom een ander scherm aan om toch met full-hd resolutie te kunnen testen. Het is iets om rekening mee te houden.

XBMC lekker soepel
Als we Windows-7 en XBMC – een van de meest populaire htpc-sofwareprogramma’s – hebben geïnstalleerd, zijn we benieuwd hoe goed dit Asus-systeempje presteert. We kunnen kort zijn: uitstekend! XBMC loopt uitermate soepel en full-hd blu-ray rips draaien zonder stotteren met hardware-acceleratie ingeschakeld. Wel wordt het koelblok behoorlijk heet zonder airflow. We raden een stille casefan dus wel aan.

Klein deukje
Als we naar pure systeemprestaties kijken, is de E350 natuurlijk geen hoogvlieger. De dual core presteert met 2184 punten in Cinebench-10 wel een stuk beter dan bijvoorbeeld een Intel Atom N550 die slechts 1449 punten scoort. Echter, die tikt op 1,5 GHz. De iets snellere N570 draait op 1,67 GHz en scoort daarmee iets hoger, maar komt met ongeveer 1750 punten niet in de buurt van de E350. Kortom: in zijn segment scoort de E350 erg goed. Kijken we naar PCMark Vantage, dan scoort het gehele systeem 2784 punten. Helemaal niet slecht. Het is dus goed mogelijk te internetten, filmpjes kijken of wat simpele fotoos bewerken.

Leuk servertje
Een andere mogelijkheid is dus het opzetten van een mooi, stil htpc-systeem, of een servertje. Een servertje? Jazeker: daar is dit systeem ook uitermate geschikt voor. Bij een moederbord met Atom-chip hebt u vaak niet meer dan twee sata-poorten. AMD heeft daar geen restricties opgezet – ook niet op de hoeveelheid geheugen overigens – waardoor het aan de fabrikant is om de hoeveelheid sata-poorten te bepalen. Asus heeft vijf sata-3 poorten aangebracht. Ruim voldoende voor een leuk thuisservertje dus!

Zat aansluitingen
Nu we het toch hebben over aansluitingen. We treffen op de achterzijde nog twee usb-3.0 poorten aan, een gigabit-lan aansluiting, vier usb-2.0 poorten, e-sata, firewire, hdmi, dvi,vg, een analoge stereo audio-uitgang en een digitale, optische spdif-uitgang. Ruim voldoende. En wie nog ps2-apparaten heeft: er is een gecombineerde muis- en toetsenbordaansluiting.
Onboard vinden we vier usb-2.0 aansluitingen voor wie graag wil uitbreiden. Verder zien we nog een pci-express X16-slot (in X4-modus), een pci-express X1-slotje en twee pci-slots. Het is dus mogelijk nog het één en ander toe te voegen. Bijvoorbeeld een mooie audiokaart, of een raid-kaart.

Zuinig
Mocht u zich zorgen maken over het energieverbruik. Dat is niet nodig. Ons systeem gebruikt in rust 28 watt. Dat is dus inclusief een slurpende WD Velociraptor harde schijf. Onder volle belasting tikt de meter 45 watt aan. Dat zijn prima waardes, gezien de prestaties.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Passief gekoeld
  • Energiezuinig
  • Flexibel inzetbaar
  • DVI is single link
Het mag duidelijk zijn: AMD zet met de Zacato een flexibel en zeer interessant systeem in de markt. En Asus heeft er een prachtig product mee gemaakt. Door de passieve koeling, is deze E35M1-M Pro een ideaal product voor in een htpc. Echter, ook als server of simpel werkstation is het systeem in te zetten. Kortom: mooi product!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Moederborden

Tags: