abonneren

Asrock H67M-ITX/HT

We zijn behoorlijk onder de indruk van de Intel Sandy Bridge processoren. Lekker zuinig, snel én niet bijzonder duur, omdat het een midrange-platform is. Mede daardoor is het bijzonder geschikt voor een htpc. Dat ziet Asrock ook in. Hun product: de H67-itx HT.

Het mini-itx moederbordje van Asrock is ontzettend compleet. We zien een pci-express X16 slot, wifi, twee ddr-3 slots, een viertal sata-poorten 92 sata3, twee sata2), ruim voldoende usb 2 aansluitingen, een kopeling voor ir (infrarood), en natuurlijk niet te vergeten: de veelvoud van i/o-aanslutingen op de achterzijde.
 

Alles erop!

Daar vinden we hdmi, dvi en vga voor het doorgeven van beeld, usb 2.0 en 3.0, ps2, lan, e-sata, toslink en analoog audio uit. Ow, en in de doos zit ook een ir-dongle en een afstandsbediening!
Zoals we al zeiden: het is een uitermate compleet H67 moederbordje.

Bij een superklein moederbord, zoals dit mini-itx Asrock-bordje, gaat het niet om overklokken. Mini-itx is voornamelijk gemaakt voor stille desktopsystemen, lan-pc'tjes of in dit geval: een home theatre pc.
 

Erg zuinig

We hebben de test vooral gericht op veelzijdigheid, energieverbruik en natuurlijk ook een deel prestaties. En eigenlijk kunnen we helemaal niets vinden wat niet goed is aan dit moederbord! Het energieverbruik van Sandy Bridge is ronduit indrukwekkend laag: 32,5 watt in rust (33,5 met wifi aan) en hooguit 99 watt in geval van een 2600K en dit mini-itx moederbord. We hebben wel gebruik gemaakt van een 650 watt 80+ Silver voeding van Enermax.
 

Supersnel

Over de prestaties zijn we ook bijzonder te spreken. Het is geen geheim dat de 2600K een bijzonder rappe cpu is: 22.463 punten in Cinebench-10 (Alleen de hexacores zijn sneller), en 6,86 in Cinebench 11.5. Dat zijn echt superprestaties. En de i7 wordt daarbij amper warm, mits goed gekoeld natuurlijk.

Kijken we naar algehele presaties, dan zien we - met gebruik van de onboard gpu - een score van 3003 in PCMark 7, 10772 in PCMark Vantage en 2175 punten in 3DMark Vantage. De gpu is niet directX-11, dus de nieuwe 3DMark draait niet. We moeten zeggen: 2175 punten is erg netjes voor een geïntegreerde gpu.
 

Wifi-kabeltjes

Over de layout kunnen we kort zijn: die is dik in orde. Een grote koeler zal niet gaan, maar dat is ook niet de bedoeling van mini-itx. Een Scythe Shuriken past prima, net als de Prolimatech Samuel 17. Het enige punt wat we opvallend vinden, is de bekabeling van de wifi-kaart naar het i/o-gedeelte. Dat had netter gekund. Afgezien daarvan, zit het bord keurig in elkaar.

 

Pluspunten Conclusie
  • Energiezuinig
  • Erg rap
  • Compleet
  • Scherp geprijsd
Asrock heeft een bijzonder interessant, goed geprijsd - gemiddeld 100 euro - htpc-bordje in de markt geplaatst. De H67M-ITX/HT is overcompleet, presteert uitstekend en is nog zuinig ook!

 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Moederborden

Tags: