abonneren

AN52

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Er zijn op dit moment drie verschillende varianten van het AN52-moederbord in omloop; wij testen de meest eenvoudige uitvoering. Alle AN52-moederborden gebruiken een combinatie van AMD's Socket AM2 en nVidia's nForce 520 mainstream-chipset.

De AN52 is ontworpen op een opvallend blauw pcb. OP het eerste gezicht lijkt de AN52 nogal karig uitgerust te zijn, met véél meer ruimte rondom de componenten dan we normaliter gewend zijn van een moederbord. Er is echter een goede reden hiervoor: de nForce 520 is een single-chip-oplossing en op de plek waar normaal gesproken de northbridge gehuisvest is laat het moederbord dus een kale plek zien. Dit zorgt er wel voor dat de overige moederbordcomponenten ruim geplaatst kunnen worden; zo liggen de geheugenklemmetjes niet in de clinch met de grafische kaart.

De nForce 520-chipset biedt 20 pci-express-lanes, die gebruikt worden voor een pci-express*16-slot en twee pci-e*1-sloten. Samen met drie pci-sloten biedt dit moederbord een redelijke mogelijkheid tot uitbreiding.

Hoewel het bord er karig uitgerust uitziet, heeft Abit wel degelijk gedacht aan gigabit lan en achtkanaals audio. Voor uw storagebehoefte zijn er een ata133-poort en vier sata2-poorten, die in een raid 0/1/0+1/5-opstelling geschakeld kunnen worden dankzij de geïntegreerde nVidia MediaShield-technologie. Het i/o-paneel aan de achterzijde laat ook behoorlijk veel lege ruimte zien; Abit heeft de parallelle en seriële aansluitingen weggelaten en daar niets voor in de plaats gemonteerd. De rest van het paneel laat de gebruikelijke aansluitingen zien: twee ps/2-poorten, vier usb2-poorten en zes audiopoorten.

Ondanks de lage aanschafprijs van dit moederbord is er voor tweakers toch het één en ander aan te passen in het bios om tot succesvolle overklokprestaties te komen. Zo kunnen de kloksnelheden van de fsb en pci-express-bus aangepast worden, evenals de cpu-multiplier en de voltages van de cpu, het geheugen en de hypertransportbus.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Goede featureset
  • Overklokmogelijkheden
  • Geen parallelle poort
  • Weinig extra's
De Abit AN52 mag dan wel een bord zonder al te veel franje zijn, wie een AMD-pc met een klein budget wil samenstellen zit gebeiteld met dit moederbord.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Moederborden

Tags:

Laatste reactie