abonneren

AMD690GM-M2

De nieuwe chipset van AMD ondersteunt onboard vga-, dvi- én hdmi-aansluitingen. Helaas heeft ECS besloten om de hdmi-functie te negeren op hun AMD690GM-M2-moederbord.

Naast de bekende SB600-southbridge vinden we AMD's fonkelnieuwe 690G-northbridge terug op dit moederbord van ECS. DE AMD690GM-M2 ondersteunt Socket AM2-processoren, net zoals ddr2-800-modules met een maximale capaciteit van 8 GB per dimmsocket. Ook hier heeft ECS kostenbesparing doorgevoerd: in plaats van de vier theoretisch mogelijke geheugensockets zijn er maar twee in stand gebleven. Wel positief is de aanwezigheid van 8-kanaals high definition audio, sata2 met raid en een gigabit netwerkaansluiting.

Bij de benchmarks scoort het moederbord beter dan moederborden met de oudere ATI-chipsets. Het niveau van de nieuwe nVidia 5-serie weet de chipset niet te halen. Qua onboard graphics zien we een ander plaatje: de nieuwe AMD-chipset zet met 721 punten in 3DMark een betere score neer dan de nVidia 6150 (650 punten). Toch moet de chipset hier zijn meerdere erkennen in Intel's G965, die een score van 731 weet neer te zetten. Hoe dan ook: de chipset scoort voldoende om zo nu en dan eens een spelletje te spelen.

De ECS AMD690GM-M2 is een micro-atx-moederbord met goede prestaties, maar een magere uitrusting. Alle noodzakelijke componenten zijn op het moederbord terug te vinden, evenals bruikbare onboard graphics. Wanneer we het moederbord koppelen aan een AMD Athlon 64 X2 5000+ en geen gebruik maken van een extra grafische kaart, dan neemt het geheel niet meer dan 135 Watt aan stroom op.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Klein, krachtig moederbord
  • Goede geïntegreerde graphics
  • Slechts twee geheugensloten
  • Geen firewire
  • Geen hdmi
De ECS AMD690GM-M2 is een snel, ergonomisch moederbord met een bijzonder lange garantietermijn. Jammer dat ECS alleen gekozen heeft het minimum aan functies op het bord te plaatsen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Moederborden

Tags: