abonneren

ALive NF7G-HDready

ASRock mag dan wel bekend staan als budget-merk, er komen wel degelijk moederborden van de band rollen die fanatieke gebruikers aan zullen spreken. Zo zullen mediafanaten in hun nopjes zijn met de ALiveNF7G-HDready (AMD) en de 4Core1333-FullHD (Intel).

Om hd-materiaal te bekijken hebt u geen dure grafische kaart meer nodig. Een moederbord met geïntegreerde chipset voldoet, althans, wanneer de chipset nieuw en krachtig genoeg is. AMD was als eerste op de markt met de 690G voor het eigen platform. De 690G maakt gebruik van de Radeon X1250-grafische chip om high definition beelden te decoderen, maar AMD is zo aardig geweest deze chipset nu ook voor het Intel-platform beschikbaar te maken onder de naam RS600. nVidia daarentegen vervolgt stug zijn eigen weg: met de nieuwe GeForce 7050 biedt de concurrent nu ook een oplossing om hd-video af te spelen.

UITRUSTING
ASRock stuurt ons twee moederborden: de ALiveNF7G-HDready (AMD Socket AM2, GeForce 7050-chipset) en de 4Core1333-FullHD (Intel Socket 775, AMD RS600-chipset). Beide borden zijn van het micro-atx-formaat en bieden min of meer dezelfde basisuitrusting: één pci-e*16-slot, één pci-e*1-slot en twee pci-sloten, acht usb2.0-poorten, firewire en een vga- en dvi-connector. Via een optioneel verkrijgbare adapter kan hdmi ook worden aangesloten; beide borden ondersteunen audio via hdmi, iets wat vooral eigenaren van lcd-tv’s zal aanspreken. Op beide borden heeft de floppyconnector overigens een wel erg merkwaardige plek gekregen; voor een goede airflow raden we af deze te gebruiken. De moederborden zijn passief gekoeld.

HD-READY OF FULL-HD
Zoals de typenummers van de moederborden al aangeven, zit er wel degelijk verschil tussen de twee borden. Het AMD-bord is geschikt voor hd-signalen tot 720p, het Intel-bord kan ook probleemloos 1080p aan. Overigens gaat het hier om een gegarandeerde compatibiliteit bij minimale systeemeisen. In onze test met een AMD 5200+-processor krijgen we wel degelijk een prima 1080p-signaal van het HDready-bord. Om de test eerlijk te laten verlopen, kiezen we voor het Intel-bord een Core 2 Duo-processor die zich in dezelfde prijsklasse als de 5200+ bevindt. Het wordt de Core 2 Duo E6300 die op 1,83 GHz draait. Ter vergelijking: de even dure AMD 5200+ heeft een klokfrequentie van 2,6 GHz.

BENCHMARKS
Het grote verschil in klokfrequentie komt wel degelijk tot uiting in benchmarks. Het ALiveNF7G-HDready-systeem haalt een CineBench-score van 721 tegenover 657 voor het 4Core1333-FullHD-systeem. Ook de PCMark05-resultaten laten een soortgelijke voorsprong voor het AMD-systeem zien; dat AMD qua prijs-prestatie hogere ogen gooit, mag duidelijk zijn. Beide processoren blijven overigens redelijk koel, dus wie een stille cpu-koeler gebruikt, kan beide borden prima gebruiken voor een stille home-theatre-pc. Het beeld verandert wanneer we ons richten op de grafische prestaties: onder 3DMark06 scoort het Intel-systeem ineens een stuk hoger (457 tegenover 295). De Radeon X1250-chip die AMD in de RS600 gestopt heeft, blijkt dus een flink stuk krachtiger dan de GeForce 7050. Dat dit zich ook vertaalt bij het afspelen van hd-videobestanden, zien we aan de processorbelasting: deze ligt op het Intel-systeem consequent minimaal 5 procent lager. Een toekomstige firmwareupdate voor de Radeon X1250-chipset moet het verschil nog verder vergroten als het om 1080p-materiaal gaat.

HET BESTE BORD
Welk van de twee moederborden is nu beter? Dat hangt geheel af van uw eisen. Qua systeemprestaties scoort de combinatie ALiveNF7G-HDready met een 5200+ hoger dan de combinatie 4Core1333-FullHD met een E6300. Maar wie voor dit soort moederborden kiest, zal dit vooral doen vanwege de videomogelijkheden, en daarin is het Intel-systeem zonder twijfel sterker. Tel daarbij op dat het Intel-moederbord geschikt is voor de nieuwe fsb1333-processoren en dat Core 2 Duo-processoren flink wat overklokpotentieel hebben, en de uitslag is duidelijk.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • 720p/1080p met snelle AMD-processoren
  • Hdcp en hdmi (inclusief audio)
  • GeForce 7050 legt het af tegen Radeon X1250
De ALiveNF7G-HDready is een zeer mooi bordje voor mediafanaten die al een snelle AMD-processor bezitten. De geïntegreerde chipset weet namelijk prima om te gaan met 720p- en 1080p-beelden. Wilt u voor een compleet nieuw systeem gaan, dan biedt een systeem op basis van de RS600-chipset betere prestaties, maar tegen hogere aanschafkosten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Moederborden

Tags: