abonneren

AB1S-RS690MKM

De AB1S-RS690MKM van het relatief onbekende EQS (niet te verwarren met ECS) is er een van het micro-atx-type en bedoeld voor AMD's Socket AM2. De gebruikte chipset is de populaire AMD RS690G met geïntegreerde graphics.

Het kleine EQS-moederbord ondersteunt AMD's Athlon 64, Athlon 64 FX en Athlon 64 X2 zolang deze maar voorzien zijn van een 1 GHz HyperTransport-bus. Door de compacte afmetingen van het moederbord zitten alle componenten behoorlijk dicht op elkaar; op zich niet zo'n probleem, maar helaas worden de sluitklemmen van de geheugensloten geblokkeerd wanneer we een grafische kaart installeren zodat het naderhand vervangen van geheugenmodules wat lastig is. Het gebrek aan ruimte rond de processorvoet betekent ook dat we beperkt zijn in onze keuze voor processorcoolers. Zowel de AMD 690G als de SB600-southbridge worden passief gekoeld, waardoor het moederbord geen lawaai maakt.

Afgezien van het grafische pci-express*16-slot vinden we één pci-express*1-slot en een tweetal pci-sloten op het moederbord terug. Dit lijkt niet veel, maar omdat het moederbord uitgerust is met achtkanaals audio en gigabit ethernet zijn er maar weinig uitbreidingskaarten waar u de sloten voor zou willen gebruiken. EQS heeft gezorgd voor vier sata2-poorten, die zich allen aan de rand van het moederbord bevinden. Aan de andere rand van het moederbord vinden we de ATX-stroomconnector en een ata133-connector.

De 690G biedt geïntegreerde graphics in de vorm van een 400 MHz-geklokte Radeon Xpress 1250-core. Deze is compatibel met DirectX 9 en is niet erg geschikt voor gamers, maar dat is ook niet het doel van deze chipset. De ondersteuning voor hdmi/hdcp en dvi is goed uitgewerkt door EQS: er is zowel een hdmi-poort als een ouderwetse vga-poort aan de achterzijde van het moederbord geplaatst.

Naast de vga- en hdmi-poorten vinden we de gebruikelijke ps/2-poorten, een parallelle poort, vier usb2-aansluitingen, gigabit lan en audio-connectoren terug. Door het kleine formaat van het board valt er weinig te upgraden, maar voor een moederbord met hdmi biedt de AB1S-RS690MKM zeker waar voor zijn geld.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Onboard hdmi
  • Goedkoop
  • Weinig ruimte voor geheugensloten
EQS heeft flink moeten proppen om alle componenten kwijt te kunnen op de AB1S-RS690MKM, maar gezien de prijs is dit een erg prettig moederbord met hdmi.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Moederborden

Tags: