Met de Xpress 3200 is ATI toe aan zijn tweede generatie chipset. Asus gebruikt op de A8R32-MVP deze chipset niet alleen voor Crossfire-ondersteuning, maar ook om fanatieke overklokkers van een moederbord te voorzien dat zijn weerga niet kent.

ATI's eerste chipset, de Xpress 200M (codenaam RD480) heeft zijn weg naar veel lowbudgetmoederborden weten te vinden. Ondanks aanvankelijke problemen met de usb2.0-controller heeft ATI dankzij een samenwerking met Intel een flink marktaandeel weten te pakken. Met de RD580 oftewel de Xpress 3200 slaat ATI weer toe, ditmaal in het duurdere segment waar nVidia's nForce4-chipset nog steeds heer en meester is. De doelstelling van de RD580 is simpel: uitstekende Crossfire-prestaties en ongehoorde overklokbaarheid bieden.

Vernieuwing

Asus' A8R32-MVP Deluxe is het eerste bord met de Xpress 3200-chipset. Het borduurt voort op de A8R-MVP Deluxe, dat bekend staat als een van de beste Asus-borden voor Crossfire, en concurreert met de A8N32-SLI Deluxe voor nVidia-kaarten. De Xpress 3200-northbridge is gekoppeld aan de ULi M1575 southbridge, omdat ATI's eigen southbridge inmiddels redelijk verouderd is. De A8R32-MVP Deluxe is uitgerust met twee pci-express*16-sloten, één pci-express*1-slot en drie pci-sloten. Achtkanaals audio, vier sata2-poorten, usb2.0 en firewire en eSATA maken het plaatje compleet. De twee pci-e*16-sloten worden in Crossfire-modus niet teruggeschakeld naar 2 x 8 lanes in tegenstelling tot oudere Crossfire- en sli-borden: ze blijven gewoon op 2 x 16 lanes draaien.

Bios

Zoals gezegd is de A8R32-MVP Deluxe ontworpen met overklokken in het achterhoofd. In het bios is een enorme hoeveelheid aan opties en instellingen te vinden; vrijwel alles kan tot in detail worden ingesteld. Naast Asus' eigen 'AI Overlocking'-opties kan de frontsidebus handmatig worden ingesteld in stappen van 1 MHz. Dit geldt ook voor de pci-express-frequentie, die van 100 tot 150 MHz is in te stellen. Het verhogen van de cpu-multiplier en voltage kan alleen bij een geunlockte Athlon 64 of X2, wel is het voltage in stappen van 0,05 volt in te stellen. Naast de processor kan ook het voltage voor de north- en southbridge tot in detail worden ingesteld, al blijkt het in onze tests nooit nodig: het bord draait ook zonder voltageveranderingen uiterst stabiel wanneer het overgeklokt wordt. Uiteraard geldt hetzelfde ook voor de instellingen van het geheugen. In tests met een Athlon 64 FX-57 draait het moederbord nog stabiel met een fsb van 1350 MHz: erg netjes.

Grafisch

Uiteraard onderwerpen we de A8R32-MVP Deluxe ook aan een aantal grafische tests. In vergelijking met de oudere A8R-MVP Deluxe en de A8N32-SLI Deluxe zien we weinig verschillen bij het draaien van benchmarks met één videokaart. Het nieuwe moederbord presteert soms enkele procenten beter, maar niet spectaculair. In Crossfire-setup zien we niet heel veel verschillen met de A8R-MVP: ook hier komt het op enkele procenten aan. Pas bij huidige en nieuwe midrange-kaarten, zoals de X1600, heeft de A8R32-MVP écht voordelen: er is dan namelijk geen linkkabel meer nodig. Alle communicatie tussen beide Crossfire-kaarten kan via de pci-express-bus plaatsvinden.
Hoe dan ook: de A8R32-MVP Deluxe is het snelste Crossfire-bord dat we in ons lab hebben mogen testen. Belangrijker is dat het vooral op het gebied van overklokken beter presteert dan zijn voorganger. Zelden hebben we een moederbord gezien dat zo tot het uiterste te drijven is. Als de A8R32-MVP één ding bewijst, dan is het dat het tijdperk dat Crossfire achterliep op sli definitief is doorbroken.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Uitstekend overklokbaar.

  • Goede Crossfire-prestaties.

  • Niet goedkoop.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten