abonneren

975X Platinum PowerUp Edition

Aangezien de P965- en G965-moederborden nog even op zich laten wachten, blijft het Intel 975X-platform de enige Intel-chipset voor de nieuwe Core 2 Duo. Hoewel de chipset (en daarmee het moederbord) prijzig is, vertaalt zich dit wel naar bikkelharde prestaties. Vooral als je MSI's Dynamic Overclocking Technology daarbij optelt.

Hoewel er in de naam van het bord geen gecodeerde boodschappen of onbegrijpelijke afkortingen verborgen zijn, blijft het een mondvol. De toevoeging PowerUp Edition staat voor de compatibiliteit met de Core 2 Duo-processor en het bord is dus gebaseerd op de reeds bestaande en beproefde 975X Platinum. Aan het bord is verder weinig gesleuteld. Zo zien we alle voor de hand liggende aansluitingen op het bord zelf en op de backplate terug. De actieve koeler van de northbridge blijkt vervangen te zijn door een passief koelblok dat het Intel VIIV-logo draagt. Gelukkig, want dankzij de twee passieve koelblokken blijft de geluidsproductie minimaal.

We vergelijken de 975X Platinum PowerUp Edition met het referentiebord voor de Core 2 Duo: de Intel D975XBX. Dit bord staat bekend als een oerdegelijk, prima presterend bord van Intel waarbij alle componenten goed op elkaar zijn afgesteld. In Cinebench 9.5 en 2003 zien we dat het MSI-platform nét even wat hoger scoort met dezelfde chipset. De winst ligt in de buurt van één procent, en dat is natuurlijk niet noemenswaardig te noemen. In de theoretische benchmark PCMark2005 zien we wél een significante stijging van 3,4 procent, maar in de praktijk heeft u hier weinig aan.

Helemaal eerlijk is deze vergelijking niet, want MSI staat bekend om zijn vele extra's voor fanatieke gamers. Eén ervan is D.O.T., de Dynamic Overclocking Technology. Met een paar aanpassingen in het bios is het moederbord zo in te stellen dat er overgeklokt wordt naar aanleiding van de systeembehoefte, of simpelweg altijd. We stellen het moederbord zo in dat het normaal gesproken niet overgeklokt wordt, maar dat het de prestaties naar gelang de behoefte in twee stappen (3% en 6%) mag verhogen.

Tijdens onze tweede testronde blijft het bord net zo stabiel draaien, we zien geen noemenswaardig verschil. Wel zien we verschillen in de testresultaten. Ten opzichte van de Intel D975XBX zien we prestatiewinsten van 4,6 procent (3DMark06) tot maar liefst 8,2 procent (Cinebench 9.5). De overkloktechniek weet zich dus prima te bewijzen. Het is intrigerend te zien dat ondanks de 6% overklok de processor nauwelijks heter wordt en de fans nauwelijks harder draaien.

Toch zijn we niet onverdeeld positief over het moederbord. Voor een dergelijk modern bord missen we vooral usb-aansluitingen op de backplate. Standaard zijn er 4 aanwezig, waar concurrenten al met 6, 8 of zelfs 10 aansluitingen komen. Dit komt vooral door de seriële en parallele aansluiting. Wat ons betreft mogen deze weggelaten worden. Dat laat dan ook ruimte over voor een externe sata-connector en een digitale spdif-aansluiting. Het gemis aan dergelijke aansluitingen geeft concurrenten als Asus toch weer een voordeel.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • robuuste overklokresultaten
  • goede componentenafstemming
  • passieve koeling
  • weinig usb-poorten
  • geen esata op backplate
De MSI 975X Platinum PowerUp Edition is een waardige opvolger van de normale 975X Platinum. De paar veranderingen die doorgevoerd zijn hebben vooral te maken met een stillere werking van het bord. Dankzij de D.O.T.-techniek weet MSI tot 8 procent extra uit onze Core 2 Extreme te persen en daarvoor hulde. Wel jammer dat het bord het moet doen met een verouderde seriële en parallelle poort op de backplate, in plaats van modernere aansluitingen zoals esata.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Moederborden

Tags: