Aan de top van het AMD-chipsetaanbod mét geïntegreerde grafische chip, staat de 890GX. Deze nieuwe chipset bestaat voornamelijk uit een nieuwe southbridge, maar dat wil niet zeggen dat moederbordfabrikanten de chipset moeten negeren! Asrock biedt een zeer uitgebreide oplossing op basis van de 890GX.

Als we heel sec naar de 800-serie chipsets van AMD kijken, moeten we toegeven dat er voor consumenten met een 700-serie moederbord niet heel veel reden is voor overstappen. Tenzij deze consumenten over een ssd beschikken met een sata-3 controller, want de top van de 800-serie wordt wel bijgestaan door de nieuwe southbridge: de SB850. En die biedt standaard sata-3; wat natuurlijk een groot voordeel is bij deze rappe ssd’s. Ook vinden we wat extra USB-aansluitingen, maar of u er nu 12 of 14 hebt, dat zal niet veel uitmaken.
De grafische chip in de Northbridge van de 890GX is in wezen een mix tussen de 785G en 790GX. De geïntegreerde chip is officieel een HD4290, maar deze is vrijwel gelijk aan de HD3300. En dat zien we ook in de prestaties van de 890GX. Die zijn exact gelijk aan de 3DMark Vantage scores van de 790GX: 318 gpu-punten. Een score die overigens gelijk ligt aan de gpu in de Core i5 661.
Wij hebben bij de Asrock 890GX Extreme natuurlijk niet alleen naar de geïntegreerde grafische chip gekeken. Dat zou zonde zijn, want het moederbord biedt allerlei interessante opties. Zo is het mogelijk de uitgeschakelde cores van dual en triple core Athlons en Phenoms te ‘unlocken’. Onze Phenom II 550BE is in een handomdraai tot een quad core om te toveren. Ook de 710E kunnen we met gemak tot een quad core opwaarderen. Of het stabiel blijft, is altijd maar de vraag, maar dat terzijde.
Ook overklokken gaat met groot gemak. Het bios biedt erg veel mogelijkheden om de laatste megahertzen uit een cpu te persen. Het lijkt wat dat betreft een high-end moederbord, maar met een prijs van 125 euro, is de prijs zeker niet high-end! Nagenoeg alle voltages zijn met de hand instelbaar, net als talloze multipliers en geheugentimings. Petje af! Heel veel hoeven we niet met de hand in te stellen bij de 890GX Extreme 3. Het enige wat we hoeven te doen om tot monsterlijke resultaten te komen, is de htt opschroeven, multipliers voor htt, nb en geheugen aanpassen en de voltages voor cpu-, htt en nb-volts opschroeven. De rest doet het moederbord zelf. Tijdens onze test hebben we een Phenom II 905E (standaard op 2500 MHz) met gemak op 3900 MHz gekregen. Een energiezuinige Athlon 610E, tikt na wat tweaken vrolijk op 3800 MHz. Deze Asrock is een zeer nette overklokker!
Over de layout van het moederbord kunnen we kort zijn: die is nagenoeg perfect. Zo is het is prima mogelijk drie dual slot grafische kaarten naast elkaar te draaien, zonder in de problemen te komen. Of het kleine pci-express X1 slotje echt bruikbaar is, betwijfelen we, aangezien de forse northbridge-koeler in de weg kan zitten. Wellicht dat een heel klein geluidskaartje past. Een leuk detail dat Asrock heeft toegevoegd, zijn de onboard power-, clear cmos en reset knop. Erg handig voor ons in ieder geval. Ook het debug display kan helpen bij overklokken.
Als we een blik op het IO-paneel aan de achterzijde werpen, zien we dat Asrock niet overmatig heeft gestrooid met aansluitingen. We treffen een d-sub, dvi en hdmi-aansluiting aan voor beeld, vier usb-2 poorten, twee maal usb-3, een lan-aansluiting firewire, power e-sata en natuurlijk het blok voor audio. Het lijkt veel, maar we hadden graag een tweetal extra usb-2 aansluitingen gezien. Overigens maakt Asrock veel goed met de onboard aansluitingen. Daar treffen we behalve zes sata-aansluitingen, nog vier usb-aanluitingen aan, wat bovengemiddeld is.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Klokt erg goed

  • Compleet

  • Vlot

  • Prijs

  • Weinig usb op de achterzijde

Asrock zet een bijzonder scherp geprijsd en compleet moederbord in de markt met de 890GX Extreme 3. We zijn vooral gecharmeerd van de layout en het overklokpotentieel. Een verbeterpunt is de geringe hoeveelheid usb-poorten aan de achterzijde.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten