abonneren

790FX-GD70

Na de aankondiging van AMD dat de ddr3-Phenom II in de schappen komt te liggen, zijn de top-moederbordfabrikanten in rap tempo bijpassende moederborden gaan uitbrengen. MSI ontbreekt natuurlijk niet en lanceert onder meer de high-end 790FX-GD70, een AM3-moederbord met talloze overklokfuncties.

De MSI 790FX-GD70 is één van de weinige AM3-moederborden die over vier volwaardige pci-express X16-sloten beschikt. Eigenlijk kennen we er op moment van schrijven maar twee: de MSI en een Asus M4A79T. Dit gegeven, heeft MSI op dit moment maar één concurrent en zou het verder een vrij ‘kaal’ moederbord kunnen leveren. Dat hebben de Taiwanezen echter niet gedaan. In tegendeel.

Prachtig bord


We zeggen het niet vaak, omdat het eigenlijk niet echt belangrijk is. Echter, nu moeten we het kwijt: wat is dit moederbord mooi! De blauw-grijze kleurstelling is erg treffend en de afwerking van deze 790FX is van zeer hoog niveau. Zo zijn de speciale mosfets van MSI: DrMOS, afgedekt met een prachtig gefabriceerde, modieuze heat-spreader. De heatpipe die naar de southbridge loopt is in dezelfde kleur gespoten. Het plaatje van dit MSI-bord klopt gewoon helemaal. Overigens blijft het niet bij looks: de stijfheid van de print valt tevens op. Bij het induwen van de twee Adata ddr3-1600X 2.0-modules veert het bord nagenoeg niet mee. Dat geeft vertrouwen.

AMD en ddr3


Onlangs is AMD begonnen aan de productie van Phenom II-processoren met ddr3-controller. Intel gebruikt al langer het snellere en energiezuinigere geheugen, waardoor er altijd een licht prestatieverschil was tussen gelijkwaardige processoren. Nu AMD tevens de mogelijkheid biedt ddr3-geheugen te gebruiken, is dat gaatje ook dicht.
Wij hebben het MSI-moederbord gebruikt in combinatie met een Phenom II 955BE. Deze quad core-processor combineren we met een 4GB Adata ddr3 1600X 2.0-kitje dat op 7-7-7-20 timings werkt bij 1,75 volt. Als grafische kaart gebruiken we een HD4870 512MB. Het besturingssysteem is Vista 64-bit.
In Everest zien we een lees-score van maar liefst 9 GB/s. Schrijven gaat met 7GB/s en bij het kopiëren gaat de Phenom net over de 10GB/s heen. Indrukwekkende scores dus. Maar een synthetische benchmark zegt lang niet alles. Het gaat uiteindelijk om prestaties in échte applicaties als spellen en rendersoftware. Om u een idee te geven van de renderkracht van dit platform. Cinebench 10 rondt het systeem af met een score van 13.402 punten; gelijk aan een QX9770 met ddr3!
Als we de 64bit-versie van PCmark aan het werk zetten, eindigt het MSI-moederbord met een score van 6862 punten. Dat is een uitermate nette score die op gelijke hoogte ligt met een high-end Intel-platform. 3DMark Vantage rondt het platform af met een cpu score van 11.500 en een GPU-score van 8700. Dat is een paar procent sneller dan de ddr2-variant, wat in de lijn der verwachting ligt.

Layout


MSI heeft goed nagedacht over layout van dit moederbord. De vier pci-express x16 sloten hebben voldoende ruimte en zitten de in totaal acht sata-poorten niet in de weg. Echter, het onderste slot is niet te bezetten door een dual-slot videokaart. Net als dat een dual slot kaart niet bruikbaar is als er ook een pci-slot tussen de pci-express sloten in gebruik is. We verwachten echter niet dat iemand daadwerkelijk vier videokaarten gaat plaatsen op dit moederbord.

Overklokken


MSI heeft een opvallend draaiknopje op de 790FX-GD70 gemaakt. Met deze draaiknop met de naam: OC-Dial, is de htt (fsb) te verstellen. Hoewel het feilloos werkt, raden we het af deze te gebruiken. Waarom? Simpel: de OC-Dial verstel alleen de htt-snelheid en niet de overige, uiterst belangrijke variabelen als voltages. U kunt dus zeer gemakkelijk de pc laten crashen met de ze draaiknop.
Is de 790FX-GD70 dan een slechte overklokker? Nee, integendeel! Wij hebben binnen een paar minuten onze 955BE stabiel op 3,9 GHz. Een prima overklok van 700 MHz. En we zijn ervan overtuigt dat we hoger kunnen komen als we dieper in het bios duiken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Ziet er geweldig uit
  • Prima layout
  • Goede overklokker
  • Rijk aan funtionaliteit
  • OC-Dial is eigenlijk nutteloos
De MSI 790FX-GD70 is een prachtig moederbord. Zowel technisch als optisch. Het is één van de weinige moederborden met vier pci-express X16-sloten, waardoor quad CrossFireX mogelijk is. Ook zijn we gecharmeerd van de prima layout en het overklokpotentieel. De OC-Dial laten we liever met rust, aangezien het zeer gemakkelijk eindigt met een bevroren pc of een blauw scherm.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Moederborden

Tags: