abonneren

Zen X-Fi2

Creative was er als één van de eerste bij met de mp3-speler. In 2000 – bijna twee jaar eerder dan Apple – lanceerde Creative de Nomad. Tien jaar later brengt Creative de tweede generatie van de Zen X-Fi op de markt: de Zen X-Fi 2 met volledige touch-bediening en ondersteuning voor nagenoeg alle formaten.

Creative heeft bij de Zen X-Fi 2 gekozen voor volledige touchbediening. De enige knop op de mp4-speler is de home-knop en de aan- en uitknop. Dat oogt heel strak en modieus, maar het heeft een nadeel: er mist een mogelijkheid om snel het volume aan te passen. Het kost drie handelingen om het volume harder of zachter te zetten. Niet heel handig.
Het menu op het aanraakscherm zelf oogt prima. De icoontjes zijn helder en zien er goed uit. Helaas blijkt het touchscreen niet heel gevoelig en is de processor van de Zen niet snel genoeg om soepel te scrollen. De Apple iPod is op dat valk veel beter, maar is bijna twee keer zo duur – de Zen X-Fi 2 kost €100 – én kan lang niet alle formaten spelen. Toch vinden we het een belangrijk kritiekpunt. Het kan namelijk voor heel wat ergernis zorgen.
De kracht van de Creative Zen ligt in hoe compleet het apparaat is. Het ondersteunt Flac, mp3, wma en aac en kan tevens overweg met talloze filmformaten: DivX, mpeg4, wmv en xvid zijn geen enkel probleem. Tel daar een tuner, een microfoon, een agenda, contactbeheer en wifi bij op en u begrijpt hoe compleet deze speler is!
Op gebied van audiokwaliteit kunnen we kort zijn: die is keurig zolang u niet die achterlijke Crystalizer aan zet. Die verpest meer dan dat het goed maakt. Zeker als u flac of goede mp3-bestanden afspeelt. De meegeleverde hoofdtelefoon is van aardige kwaliteit, maar mist wel luchtigheid. Wij hebben de speler ook met een Sony-setje van 35 euro getest, wat aanzienlijk beter klinkt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Zeer brede bestandsondersteuning
  • Compleet
  • Klinkt goed
  • Geen knoppen voor volume
  • Slecht touchscreen
De Creative Zen X-Fi 2 is een zeer complete speler met een brede bestandsondersteuning en een goede geluidskwaliteit. Helaas gooit het slechte touchscreen veel roet in het eten. Ook mag de processor sneller.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Mediaspelers

Tags:

Laatste reactie