abonneren

Zen Vision:W

Waar Creative het nog steeds moet afleggen tegen Apple als het gaat om mp3-spelers, heeft het bedrijf een streepje voor bij het afspelen van video. Het grootste gebrek van de Zen Vision was het 4:3-scherm. Inmiddels heeft Creative dit scherm ingeruild voor een 16:9-breedbeeldscherm en het apparaat omgedoopt tot Zen Vision:W.

De Zen Vision:W lijkt in alles op voorganger Zen Vision. Het uiterlijk, de toetsenplaatsing, het menu -- alles is zo goed als onveranderd gebleven. Het enige waar dit niet voor geldt is voor het display. Creative heeft nu eindelijk voor een breedbeeldscherm gekozen en trekt de Vision:W hiermee gelijk aan de concurrenten van Archos. Het scherm is zelfs ietsjes groter: 4.3 inch. Waar de Vision nog een 640x480-scherm doet, moet bij het breedbeeldscherm wat aan resolutie worden ingeboet. Desondanks blijft het 480x272-scherm scherp en gestoken genoeg voor de weergave van video.

Het menusysteem, zoals we dat al kennen van de voorganger, blinkt uit in eenvoud. Navigeren door de menu's kan door middel van een wat stugge vierwegsknop, daarnaast zijn er speciale toetsen voor de 'terug'- en 'menu'-functionaliteit. Een derde eilandje knoppen is specifiek bedoeld voor afspelen en het skippen van nummers. Alle functies die in de Vision zaten, zien we terug in de Vision:W inclusief de fm-radio, opnamemogelijkheden, de (beperkte) organisermogelijkheden en het Compact Flash-slot. Dit zijn extra's die Archos niet biedt. Het opnemen van videomateriaal is bij Creative niet mogelijk; hiervoor moet u dan weer wel bij Archos zijn.

Het grootste manco van de Vision:W is dat het menu toch wat verouderd is. In de 'nieuwere' Vision:M vinden we bijvoorbeeld al de weergave van album art terug; in de Vision:W is dit een grote ontbrekende. Wat we bij de Vision ook al misten is een uitklapbaar pootje om de Vision overeind te zetten. Dit is vooral handig bij het bekijken van langere videobestanden. Ook bij de Vision:W zien we deze kleine handigheid niet terug en moet Creative Archos laten voorgaan.

De Vision:W ondersteunt hetzelfde gamma aan videobestanden als de originele Vision. Een aantal formaten zijn rechtstreeks, zonder conversie, af te spelen. Hieronder vallen wmv en mpeg4 (divx, xvid). Bij mpeg1 en mpeg2 converteert Windows Media Player de bestanden automatisch voor u. Mocht dit niet lukken, dan kan Creative's eigen meegeleverde software dit kunstje ook klaren. Met de meegeleverde accu is er 4.5 uur aan film te kijken; dit is voldoende voor lange Hollywood-films zoals King Kong of Lord of the Rings, maar Archos weet uit zijn modellen nog even nét wat meer te persen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Groot breedbeeldscherm
  • Rustige, intuitieve menubesturing
  • FM-radio, audio-opname, organizer
  • Details wat minder doordacht dan bij Archos
  • Accuduur wat aan de magere kant
  • Geen video-opname mogelijk
De Zen Vision:W is een waardige opvolger voor de Zen Vision, maar het is jammer dat Creative niet nét even wat extra's gedaan heeft aan het apparaat. Zo missen we nog steeds een kickstand en zijn ook de vernieuwingen van de Vision:M, zoals de weergave van album art, niet in de Vision:W terechtgekomen. Het scherm is groot en het is een genot om film te kijken op de Vision:W.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Mediaspelers

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie