De laatste categorie is die van de zwaargewichten; de échte videospelers. Deze apparaten zijn ontworpen en gebouwd voor de weergave van video, waarbij muziekweergave uiteraard wel mogelijk maar tot bijzaak verworden is.

Vooral Archos is goed vertegenwoordigd met maar liefst drie modellen; de AV 700 heeft verreweg het grootste scherm van alle deelnemers en vormt bijna een klasse op zichzelf.

De Epson Photo Viewer is het enige apparaat in de test die niet echt als videospeler aangemerkt mag worden. Het apparaat is bedoeld voor semiprofessionele fotografen en de hoofdfunctie is die van imagetank met beeldscherm. Via de ingebouwde cardreader kunt u foto’s op de schijf opslaan en meteen bekijken. En hóe: de Photo Viewer heeft het beste scherm uit de hele test. Beelden zijn zó scherp en contrastrijk dat ze bijna van het scherm afspatten. Dat zien we uiteraard ook in films terug. Helaas voldoet hij als videospeler maar ternauwernood. Lange bestandsnamen snapt hij niet en al onze testbestanden moeten geconverteerd worden. Dat zijn zaken waar we wel overheen kunnen komen, maar er is een groter probleem. Het prima scherm slurpt zoveel energie dat de accu er na amper twee uur mee ophoudt. Als serieuze videospeler valt de Photo Viewer dus af.
Creative en MSI presenteren oplossingen met een 4:3-scherm. Of u hier meer of minder prijs op stelt dan een 16:9 (breedbeeld)scherm hangt af van uw eigen voorkeur, maar gezien de brede acceptatie van 16:9 als filmformaat beschouwen wij het 4:3-scherm als een minpunt. Creatives Zen Vision heeft net als Epson een 640 x 480-scherm dat voor een enorme detaillering staat. Helaas zijn de kleuren zo flets en blauwig en de kijkhoek zo slecht dat we liever naar de Archos of Cowon kijken. MSI’s scherm is met zijn 320 x 240 erg pixelig en ook hier is de kijkhoek matig. MSI’s Mega View 588 komt sowieso nogal verouderd over. Het plastic design, de houterige menustructuur: de speler loopt duidelijk een generatie achter op de huidige testdeelnemers. Creative heeft deze problemen gelukkig niet: de navigatie is prima en met het uiterlijk van de speler zit het ook wel snor. De speler ondersteunt een ruim aantal videoformaten en heeft een ingebouwde cf-lezer die met een optionele adapter ook voor andere kaartsoorten gebruikt kan worden. Jammer genoeg ontbreekt er een usb on-the-go aansluiting en album art wordt alleen als miniscule thumbnail getoond. Als all-rounder doet de Zen Vision het dus niet slecht, maar tegen de concurrentie van de Archos- en Cowon-apparaten is hij net niet opgewassen.
De grote strijd gaat tussen de modellen van Archos en de A2 van Cowon. De AV 700 is zogezegd de grootste uit de test, bedoeld voor in de auto of in caravans. Echt ‘mobiel’ is de speler met zijn bijna 600 gram niet. Het scherm is goed, maar niet zo goed als bij de AV 500-modellen. Dat komt doordat vrijwel dezelfde resolutie op een groter oppervlak geprojecteerd wordt. Wie echter voldoet aan de specifieke doelgroep van de AV 700 haalt een prima apparaat in huis dat portable dvd-spelers doet verbleken.
De Archos AV 500-serie is wat lastig te doorgronden. Zo is er het AV 530-model en de AV 5100 (30 GB resp. 100 GB), waarvan deze laatste een stuk dikker is: zo’n 25 procent. De reden hiervoor is dat de AV 530 met een 1.8-inch harde schijf werkt en de AV 5100 met een standaard 2.5-inch notebookschijf. De AV 5100 voelt daarmee een stuk dikker, zwaarder en onhandiger aan. De Gmini 500 is een aangepaste versie van de AV 500; hij is net zo dik als de AV 5100, heeft een 40-GB harde schijf en ontbeert video-opnamefunctionaliteit. Het is jammer dat de Gmini 500 niet gewoon met 30-GB schijf geleverd is in dezelfde dikte als de AV 530, dan had dit model zeker hogere ogen gescoord in deze test.
De AV 500-serie en de Cowon A2 zijn qua functionaliteit aan elkaar gewaagd. De AV 500 heeft een net wat beter beeldscherm, de bediening is veel intuïtiever, de accu is verwisselbaar, er wordt een afstandsbediening meegeleverd en de AV 500 ondersteunt album art. De Cowon A2 daarentegen heeft een ingebouwde fm-tuner, kan met mpeg-1-bestanden en smi-ondertiteling overweg, ondersteunt meer muziekformaten en heeft een wat langere accuduur. Ook de software van Cowon is wat meer toegespitst op de gemiddelde gebruiker, waar de Archos-software voor gevorderden is. Qua punten gaan de Cowon A2 en de Archos AV 500 dus bijna gelijk op. De doorslaggevende factor is de opnamekwaliteit; de Cowon A2 neemt in asf op met maximaal 1,5 MBps. De opnames zijn wat blokkerig en schokken af en toe. De mpeg-4-opnames van de Archos AV 500 lopen daarentegen vloeiend en laten met de maximale bitrate van 2,5 MBps nauwelijks artefacten zien. Daarnaast levert Archos een infraroodkabeltje mee om satelliettuners en videorecorders aan te sturen, zodat u opnames kunt programmeren op verschillende tv-kanalen. Daarmee plaatst de Archos AV 500 zich aan de top van deze test.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Hoge-resolutie beeldscherm.

  • Goede formaatondersteuning.

  • Fm radio en agendafunctionaliteit.

  • Matige beeldschermkwaliteit.

Geteste uitvoering30 GBAfmetingen124x74x20Gewicht (gr)237Display (inch)3.7Display (resolutie)640 x 480Mogelijkhedenspeaker
fm-radio
cardreader
tv-out
wekker
organizer
Zichtbaar in Windowswindows media player (mtp)
Video: FormatenMPEG1
MPEG2
MPEG4-SP
WMV
MJPEG
Video: OpnemenneeVideo: Overige mogelijkheden-
Muziek: FormatenMP3
WMA (DRM)
WAV
Muziek: Opnemenmicrofoon
Muziek: TagnavigatiejaMuziek: Overige mogelijkhedenplaylists
pauzeren
spoelen
shuffle
repeat
navigeren tijdens beluisteren
resume-after-suspend
Beeld: FormatenJPG
Beeld: Overige mogelijkhedenroteren
zoomen
slideshows (met muziek)
Accu: Muziek (uur)13Accu: Video (uur)4Accu: SoortLi-ion (verwisselbaar)
Equalizer (presets)jaEqualizer (handmatig)jaAfstandsbedieningnee

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten