abonneren

Zen V

Vergelijk de iPod nano met zijn nummer één concurrent, de Zen Micro, en het verschil in grootte is overduidelijk. Om de superkleine nano te kunnen beconcurreren introduceert Creative de Zen V, een nieuwe flashspeler op zippo-formaat.

De Zen V is Creative's nieuwe poging wat glans terug te brengen aan het merk. Apple en in mindere mate Sony hebben behoorlijk veel afgesnoept van het ooit hoge marktaandeel van Creative op de mp3-spelermarkt. De Zen V is bedoeld voor de casual muziekluisteraar die meer wil halen uit zijn mp3-speler. Met geheugengroottes van 1 tot 4 GB is de Zen V geen opslagwonder, maar dat is de iPod nano ook niet.

De Zen V is ook niet zo dun als de nano: de beste vergelijking tussen nano en Zen V is die van een pakje kauwgom met een zippo-aansteker. In de omgang met de Zen V valt op dat de speler erg licht is. Dat komt waarschijnlijk door het gebruikte glimmende plastic. Hoewel we een lichte speler erg op prijs stellen, zijn we toch wat teleurgesteld door de materiaalkeuze. De Zen V voelt niet erg solide aan. We zien liever een stuggere plasticsoort of zelfs een behuizing van metaal.

Ook de navigatie is niet zo vooruitstrevend als bij de vorige spelers: aanraakgevoelige vlakken kunt u vergeten. In het midden bevindt zich een kleine joystick die na enige gewenning prima navigeert, daarnaast zijn de twee belangrijkste bedieningstoetsen geplaatst. De eerste is de play/pause-toets, de tweede is bedoeld om één stap terug in de menu's te komen. Houdt u deze toets langer ingedrukt dan verschijnt een contextgevoelig menu met extra mogelijkheden. De menustructuur is verder erg intuitief. Extra toetsen vinden we aan de beide weerszijden van de Zen V: een aan/uit/hold-schakelaar, volumeknoppen en een opnametoets.

De opnametoets is, zoals de naam al doet vermoeden, bedoeld voor het opnemen van muziek of spraak op de Zen V. Opnemen kan via de ingebouwde microfoon of via de line-in, bestanden worden opgeslagen in wma-formaat. Overigens mist Apple's iPod deze functie in zijn geheel. Creative biedt wel meer functies waar u bij de iPod nano tevergeefs naar zoekt. Denk hierbij aan een snooze timer, wekkeralarm, instelbare achtergrondafbeeldingen en de mogelijkheid het beeldscherm in stappen van 90 graden te roteren. De Zen V Plus voegt hier ook nog eens een fm-radio met stationpresets aan toe.

Naast muziek zijn er op de Zen V ook foto's te bekijken. De zen V Plus voegt hier nog eens videomogelijkheden aan toe. Het display van de Zen V is vrij klein en wat dat betreft niet erg geschikt voor foto's of video's, ondanks de prima resolutie en kleurweergave. Het bekijken van kleine muziekclips gaat nog wel, maar wie Lord Of The Rings wil kijken zit bij de Zen V Plus toch aan het verkeerde adres. Desondanks zijn dit wel features waar u bij Apple aan het verkeerde adres bent. De Zen V weet met de ingebouwde accu 15 uur lang muziek te spelen, bij het bekijken van videobestanden is dit uiteraard minder.

De Zen V en Zen V Plus zijn verkrijgbaar in drie varianten, zwart/oranje (1 GB), zwart/groen (2 GB) en zwart/blauw (4 GB). Een aantal accessoires, waaronder een silicon skin, moeten vanaf de introductie al beschikbaar zijn.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • klein en licht
  • meer functionaliteit dan iPod nano
  • behuizing voelt goedkoop aan
De Zen V is een geslaagde aanval op Apple's iPod nano. De speler mag er dan niet zo chique uitzien als zijn Apple-concurrent, hij is klein, handzaam en boordevol functionaliteit. De mogelijkheid tot het bekijken van foto's en video (Zen V Plus) is erg leuk, hoewel de Zen V Plus niet als volwaardige videospeler moet worden gezien. Het zijn vooral extra's als de microfoon, line-in, alarmfunctie en snooze die de Zen V een duidelijke meerwaarde boven de iPod nano geven. Het grootste nadeel blijft dat de speler er wat goedkoop uitziet.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Mediaspelers

Tags:

Laatste reactie