abonneren

Zen Stone

Hoewel ook Creative niet kan tippen aan het minieme formaat van Apple's nieuwe iPod Shuffle, is de Zen Stone een goede tweede. Gelukkig zijn er belangrijkere dingen dan formaat -- zal het Creative lukken daarin de kroon van Apple te stelen?

De Zen Stone is Creative's kleinste muziekspeler toe nu toe. De speler doet ons erg denken aan de Zen V, minus scherm. De ronde speler lijkt nog het meest op een steen en hoewel de speler niet zo klein is als de iPod Shuffle zullen er maar weinig mensen zijn die de speler te groot vinden.

Creative weet uit ervaring dat Apple zich niet zomaar van de troon laat stoten. Wil de Zen Stone dus indruk maken op de Apple-fanaten, dan moet de speler uitblinken in functionaliteit én eenvoud. Geen eenvoudige opgave, maar met de Zen Stone lijkt Creative het goede pad ingeslagen te zijn. De speler is slechts voorzien van een paar bedieningsknoppen. Net als bij de iPod wordt de Zen Stone bediend via een rond toetseneiland. In het midden zit de play/pause-toets, rondom vinden we de controls voor het skippen van nummers en het aanpassen van het volume. Interessanter is de kleine slide-knop aan de bovenkant van de speler. Hiermee is de speler in shuffle-, normale- of folder-modus. Vooral deze laatste modus zal veel mensen verblijden en is er een die op de iPod Shuffle node gemist wordt. Het is namelijk met deze modus mogelijk om tussen mappen (albums) op de Zen Stone te skippen, in plaats van tussen nummers. Op deze manier is het beter mogelijk muziek op de speler te beheren en spelen.

Verder zijn we te spreken over de standaard mini-usb-aansluiting die voor zowel laden als synchroniseren gebruikt wordt. De speler kan geladen worden via de Windows Verkenner, er is geen speciale software nodig. Mp3 en wma worden probleemloos herkend, voor ogg zult u helaas moeten uitwijken naar een andere speler. Overigens levert Creative zelf ook nog eigen software mee, voor wie liever niet via de Windows Verkenner werkt. Ook op de accuduur hebben we weinig kritiek: met een opgegeven speeltijd van 10 uur gaat de speler net wat minder lang mee dan zijn grootste concurrent, maar de speelduur is ruim voldoende gezien de geheugencapaciteit.

Als laatste moeten we toch echt iets zeggen over de prijs: hier opent Creative namelijk écht de aanval op Apple. De Zen Stone (1 GB) verwisselt voor 40 euro van eigenaar, waar de iPod Shuffle voor niet minder dan 60 euro over de toonbank gaat.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Klein
  • Verschillende afspeelmogelijkheden
  • Goedkoop!
  • Accuduur iets minder dan iPod Shuffle
Hoe cliché het ook klinkt: de Creative Zen Stone heeft alles in zich om het op te nemen tegen de iPod Shuffle. Hoewel de speler iets groter is, beschouwen we dit niet als een nadeel. De folder-modus is een verademing voor wie graag albums afspeelt. Maar de Zen Stone zal vooral op een héél ander punt mensen aanspreken: zijn prijs. Voor amper € 40 is dit een van de goedkoopste mp3-spelers op de markt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Mediaspelers

Tags: