abonneren

Verbod op mediastreamers nadert door oordeel Europees Hof

De kans dat de verkoop op mediaboxen binnenkort wordt verboden is aanzienlijk toegenomen, nu het Europese Hof oordeelt dat de streamingkastjes voornamelijk voor illegale streamingdoeleinden worden gebruikt.

Lees ook: TV kijken via je mediaspeler met HD HomeRun

Dat is vandaag de uitspraak van het Europees Hof in een rechtszaak tussen Stichting Brein en Filmspeler.nl, een webshop die handelt in dergelijke mediastreamers (via NOS.nl). Vaak draaien deze op Kodi, dat makkelijk uit te breiden is met add-ons die piraterij in de hand werken. Denk bijvoorbeeld aan Popcorn Time.

In menig geval hoeven kopers zelfs helemaal niets meer te doen en zijn de kastjes kant-en-klaar voor illegale streamingdoeleinden te gebruiken. De add-ons daarvoor zijn reeds door de fabrikanten geïnstalleerd.

Eind 2015 verloor Brein dezelfde zaak nog, waarna de auteursrechtenstichting zijn gelijk wilde halen op Europees niveau. In de tussentijd mochten de streamingkastjes gewoon verkocht blijven worden. Mogelijk komt daar binnenkort verandering in. De Nederlandse rechtbank gaat zich daar opnieuw over buigen, waarbij de kans groot is dat de uitspraak van het Hof wordt gevolgd.

Boete voor verkopers, (nog) niet kopers

Overigens ben je als eigenaar van zo'n box strafbaar bezig zodra je er films en series mee bekijkt waarvoor je eigenlijk zou moeten betalen, net zoals je in theorie een boete zou kunnen krijgen voor het downloaden van dit soort materiaal via torrentsites. In de praktijk is Stichting Brein vooral bezig met het opsporen van uploaders en hebben individuele downloaders nog weinig te vrezen.

Geschreven door: Randolf Bouwma op

Category: Nieuws, Mediaspelers

Tags: streamen, Mediaspeler, Kodi

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord