abonneren

S9 Curve

De Cowon S9 Curve is bedoeld als serieuze concurrent voor Apple's iPod touch en andere high-end spelers.

De S9 is een aantrekkelijk uitziende mp3-speler. Het design en de bouwkwaliteit zijn prima, maar helaas is de bediening niet van hetzelfde niveau. De speler weegt 77 gram, voldoende om niet goedkoop over te komen; de speler is afgewerkt met een titanium of chromen laagje. Dankzij de lichte glooing in de achterzijde glijdt de speler makkelijk in onze broekzak.

De meest in-het-oog-springende feature is het 3,3-inch amoled (active matrix organic light emitting diode) scherm. Deze technologie zorgt voor een drastisch lager energieverbruik en zorgt ervoor dat de S9 een afspeelduur heeft van 10 uur (video) of zelfs 55 uur (audio) op één lading. Het volledig opladen van de S9 duurt vijf uur via de usb-poort of drie uur met een optionele usb-lader.

Het scherm reageert vlot op aanraking en er zijn een aantal fysieke knoppen aan de bovenkant van het apparaat aanwezig, waaronder een volume- en vooruitspoel/terugspoelknop. De play/pause-toets steekt gepronuncieerd uit. Aan de onderzijde bevindt zich een 3,5mm-koptelefoonuitgang, een aan/uit-toets en een hold-knop. De usb-connector kan gebruikt worden als line-in-ingang om de ingebouwde microfoon bij te staan.

De interface van de S9 kent geen multitouch, dus echt warm worden we er niet van. We verwachten iets spannenders. Het navigeren tussen mappen en individuele bestanden kan verbeterd worden; op dit moment moeten we door menu's spitten.

De geluidskwaliteit is uitstekend - de muziek ademt ruimte, maar uw muziekbestanden moeten wel op een behoorlijke bitrate gecodeerd zijn. We zijn blij met de Jeteffect-equialiser. Deze heeft maar liefst 26 presets en vier instelbare presets. De frequentie van vijf kanalen kan hierbij ingesteld worden. Cowon's BBE+ audiotechniek en stereo-enhancer kunnen uitgeschakeld worden.

Er zijn 24 voorkeuzezenders in te stellen voor de ingebouwde fm-radio, die eenvoudig in het gebruik is. Het opnemen van radiogeluid is mogelijk. De meegeleverde oortelefoontjes zijn net iets beter dan die van Apple, maar het loont een duurder setje aan te schaffen.

De weergave van videomateriaal is indrukwekkend, dankzij het 480 x 272-scherm en de 24-bit kleurdiepte. Er kan eenvoudig geschakeld worden tussen verschillende afspeelfuncties, bookmarks, beeldverhoudingen en afspeellijstinstellingen. Het beeld draait automatisch met de oriëntatie van de speler mee, alhoewel het schakelen tussen horizontaal en verticaal niet erg snel verloopt. Om video op een tv te bekijken is er een videokabel nodig; deze is niet meegeleverd.

De usb-kabel laat u bestanden verslepen tussen de pc en de S9. De meegeleverde Jet Toys software kunt u het beste links laten liggen. Het gaat hier vooral om gelimiteerde trial-software die niet eens aangepast is aan de S9. Het Jetshell-pakket laat u de speler backuppen en bijhouden, maar is eigenlijk overbodig. Dat geldt ook voor de Flash-ondersteuning en de documentviewer van de S9.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • hoogwaardig scherm
  • lange accuduur
  • ondersteunt veel formaten
  • uitstekende geluidskwaliteit
  • geen geheugenuitbreiding mogelijk
  • gebruikersinterface kan beter
  • geen internettoegang
De Cowon S9 Curve is een aantrekkelijke, goed ontworpen mp3-speler met een uitstekende accuduur. Hij is niet goedkoop: de iPod touch is goedkoper, biedt meer features en is prettiger in het gebruik. De S9 is daarmee vooral interessant voor wie prijs stelt op uitstekende kwaliteit van geluid en video.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Mediaspelers

Tags: