abonneren

Review: HTPC Van Medevoort, voor de fijnproevers

Met een home theater pc (htpc) speel je al je mediabestanden af op je televisie. Het aanbod aan htpc’s is enorm, maar niet voor de liefhebber van high-end geluid en beeld. Dan is de van Medevoort een htpc van een heel ander kaliber...
Score
90
  • Pluspunten
  • Erg muzikaal
  • Bijzonder goed beeld
  • Degelijk gemaakt
  • Minpunten
  • Kast kan mooier

None

Aanzienlijk verschil in contrast, scherpte en muziekkwaliteit te bemerken tussen normale htpc en Van Medevoort htpc. De modificatie laat simpelweg meer verfijning en echte muziek horen.

Wie zelf wel eens een htpc heeft samengesteld, weet dat dit een lastige klus kan zijn. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden: welke behuizing is geschikt? En welke combinatie van processor en chipset is op dit moment interessant? En niet te vergeten: hoe blijft alles zo koel mogelijk zonder storende ventilatorgeluiden?

Ontwikkeling

HDHTPC.NL en Audioart.nl  – de Nederlandse fabrikant van de bekende Van Medevoort-audioapparatuur – hebben de handen ineen geslagen en gezamenlijk een htpc ontwikkeld. HDHTPC.NL heeft de hardware en de software voor zijn rekening genomen, en Audioart heeft de modificaties van de systeemkast ontwikkeld. Denk hierbij aan demping en modificatie van de blurayspeler en de behuizing. Verder zijn ook het moederbord en de voeding onder handen genomen.

Lees ook: MediacenterWorld PowerStreamer htpc

Processor

In de socket van het door van Medevoort gebruikte Asrock-moederbord is een AMD A8 5500 processor met geïntegreerde HD7560D-videochip geplaatst. De AMD-processor beschikt over vier cores die hun werk doen op 3,2 GHz. Verder is het systeem voorzien van een stille BeQuiet-voeding, 4 GB ddr3-geheugen en een ssd van 128 GB. Een krachtige configuratie, dus. Prettig om te weten: Windows 7 en Cyberlink PowerDVD zijn vooraf geïnstalleerd.

Vergelijking

De basis van goede audio en video ligt natuurlijk in het toepassen van de juiste componenten; de ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Biedt de van Medevoort HDHTPC écht meerwaarde boven een normale htpc? We zijn sceptisch, dus vergelijken we hem met een niet-gemodificeerde htpc. We sluiten de twee htpc’s aan op zowel een professionele Projection Design-projector als op een lcd-tv en twee verschillende audio-installaties. En wat blijkt? Er is er een aanzienlijk verschil in contrast, scherpte en muzikaliteit te bemerken, zowel bij het streamen van content als bij het lokaal afspelen van een bestand of film.

Testen

Voor het testen gebruiken we de bluray-film Avatar en het live-concert van John Mayer, vanwege de vele fragmenten met snelle licht/donker-wisselingen. Bij de ongemodificeerde htpc zien we dat de donkere fragmenten erg vlak ogen, bij de van Medevoort HDHTPC zien we meer detail in deze donkere stukken, evenals scherpte en rust in snel wisselende fragmenten. Ook in het geluid is er veel verschil te horen: de modificatie laat simpelweg meer verfijning en echte muziek horen.

Voor meer informatie: www.hdhtpc.nl

Geschreven door: Chabelli Stoekenbroek op

Category: Review, Mediaspelers

Tags: htpc

Nieuws headlines

Laatste reactie