abonneren

iPod touch (3G)

De verwachtingen waren hooggespannen: zou de nieuwe iPod touch een camera krijgen? Het antwoord is -helaas- nee, die eer blijft voorbehouden aan de iPod nano 5G. Toch heeft Apple gesleuteld aan de populaire touchscreen mediaspeler.

Werd de iPod touch aanvankelijk nog duidelijk als mediaspeler gepositioneerd door Apple, inmiddels is duidelijk dat deze 'iPhone light' steeds meer en meer als een handheld gameconsole naar voren wordt geschoven door Apple. Dat is vooral te zien aan de verbeteringen die de iPod touch bij de overgang van tweede naar derde generatie heeft ondergaan. Deze verbeteringen zitten hem vooral onder de motorkap: een snellere processor, overgeheveld vanuit de iPhone 3GS, en OpenGL 2.0-ondersteuning, dat een vloeiende weergave van 3D-games mogelijk maakt. Apple heeft verder alleen wat wijzigingen in de opslagcapaciteit en prijs aangebracht. Het 32GB-model is in prijs gedaald naar € 279, voor € 369 heeft u een 64GB-model in uw handen.

Zoals gezegd is het ontbreken van een camera de grootste verrassing. Wie zijn iPod touch 3G opensloopt zal zien dat er op de printplaat wel degelijk ruimte voor gereserveerd is. Waarom de camerasensor het niet gered heeft is een raadsel; vermoedelijk zijn er productieproblemen opgetreden, waardoor Apple op het laatste moment besloten heeft een cameraloze iPod touch uit te brengen. Het zal ons niet verbazen als Apple op korte termijn met een camera-versie op de proppen komt. Ook andere iPhone-snufjes hebben het niet gered tot de iPod touch: zo is er nog steeds geen gps-ontvanger aanwezig, waardoor u de iPod touch niet als navigatiesysteem kunt gebruiken. Jammer.

Hoe het ook zij, de vernieuwde iPod touch is een indrukwekkende mediaspeler met een enorme catalogus aan games en applicaties. Wie al een oudere iPod touch heeft, hoeft gezien het geringe aantal verbeteringen zeker niet te upgraden naar de derde generatie. De iPod touch 3G is wel een aanrader voor wie op zoek is naar een veelzijdige muziekspeler annex gamesconsole, maar voor wie de iPhone toch nog een stapje te ver is.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • snellere processor
  • OpenGL 2.0 voor 3D-gaming
  • 64GB-model beschikbaar
  • geen camerasensor
  • geen gps-ontvanger
De iPod touch 3G is een slechts ten dele geslaagde upgrade van het vorige model. De snellere processor en OpenGL 2.0-ondersteuning maken de iPod touch een geduchte concurrent van de Nintendo DS en Sony PSP, maar door het uitblijven van een cameramogelijkheid en gps-ontvanger blijft het gevoel bestaan dat Apple meer had kunnen doen met deze mediaspeler.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Mediaspelers

Tags: