abonneren

iPod touch (1G)

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Videoliefhebbers die het scherm van de normale iPod wat te klein vinden, hebben met de iPod touch het ideale compromis te pakken.

Volgens sommigen is de iPod touch niet meer dan een zoethoudertje voor mensen die nog geen iPhone willen of kunnen kopen. Bijvoorbeeld omdat ze vastzitten aan een langdurig contract of in een land als Nederland wonen, waar de iPhone voorlopig nog niet verkrijgbaar is. Wij denken dat de iPod touch eerder mensen zal aanspreken die graag video's kijken, maar de Archos-modellen wat te lomp vinden - al krijgt u bij Archos wel een hoop meer opslagcapaciteit.

De afwerking van de iPod touch is uitstekend. Toch zult u twee tekortkomingen moeten accepteren: krassen op de spiegelende achterzijde en vette vingers op het touchscreen aan de voorzijde. De iPod touch heeft dezelfde, inmiddels legendarische interface van de iPhone, maar moet het doen met heel wat minder applicaties. Alleen met een hack bent u in staat extra applicaties toe te voegen, voor de rest bent u afhankelijk van een beperkte hoeveelheid applicaties van derden die Apple vanaf februari 2008 toestaat.

Het afspelen van muziek zal ondanks de extra mogelijkheden ook op de iPod touch de belangrijkste toepassing blijven. De bediening van de muziekfunctie is redelijk intuïtief, maar wie gewend is om blindelings de iPod via het clickwheel te bedienen zal bij de touch moeten omschakelen. Tijdens het autorijden een On-the-Go-afspeellijst maken wordt een riskante operatie. Het is jammer dat op de iPod touch een e-mailprogramma en Google Maps ontbreken, maar gelukkig zijn de makers van webapplicaties inventief genoeg om dat gemis goed te maken. Dankzij wifi en de Safari-browser zijn heel wat toepassingen te ondekken, inclusief het lezen van PDF- en Word-documenten met Readdle, chatten met IM+ en e-mailen met MailCoaster. Wie niet genoeg heeft aan z'n eigen videocollectie kan ook via YouTube filmpjes kijken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • (Groot) videoscherm
  • Ondanks beperkingen toch veel functionaliteit, mede dankzij webapps
  • Muziekbediening lastiger met clickwheel
  • Vingerafdruk- en krasgevoelige behuizing

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Mediaspelers

Tags: