abonneren

iPod nano (5G)

De nieuwe iPod nano ontpopte zich als een grote verrassing: Apple's kleine mediaspeler heeft zowaar een ingebouwde camera gekregen. Foto's kunt u er niet mee maken, filmen wel. Met dat laatste gaat de nano de strijd aan met de Flip Mino- en andere mini-camcordermodellen.

De nieuwe iPod nano is zowel innerlijk als uiterlijk gewijzigd ten opzichte van zijn voorganger. Dat valt al op aan de behuizing: de matte kleurstelling heeft het veld moeten ruimen. Apple maakt gebruik van een glimmend, gekleurd materiaal dat minder gevoelig voor krassen zou moeten zijn. Wijzelf vinden het glimmende jasje net wat minder chique dan de matte behuizing, maar dat is een kwestie van smaak. Interessanter is het display, dat wat gegroeid is ten opzichte van zijn voorganger (van 2,0 naar 2,2 inch). Apple heeft hierbij de afmetingen van de behuizing ongewijzigd gelaten, wat betekent dat het clickwheel wat aan ruimte heeft moeten inleveren. Niet de meest handige beslissing, want de nieuwe nano is aanzienlijk lastiger te bedienen dan zijn voorganger. Niet zelden schieten we ons doel voorbij of raken we een verkeerd deel van het clickwheel aan. Jammer. Wel zorgt het grotere display voor een veel prettigere ervaring bij het bekijken van video, dus wat dat betreft is de opzet geslaagd.

De belangrijkste toevoeging aan de iPod nano 5G is natuurlijk de videocamera. De resolutie is aan de lage kant (640 x 480), maar eerlijk is eerlijk, de beeldkwaliteit die de nano produceert is uitstekend. Wie geen behoefte heeft aan een hd-camera kan met de iPod nano prima uit de voeten. De camera laat het alleen afweten in donkere omgevingen, maar met dat euvel kampen de meeste concurrenten ook. Leuk is dat er een aantal ingebouwde filters aanwezig zijn, vijftien om precies te zijn, om de filmpjes wat extra flair te geven. Naast de gebruikelijke sepia-, zwart/wit- en negatieffilters zijn er ook een aantal ongebruikelijke, zoals een Terminator-filter en lachspiegelachtige filters zoals we die van iChat kennen. De iPod nano 5G is uitgerust met een accelerometer, zodat de camera weet in welke stand u de iPod in uw vingers houdt.

Ook nieuw is de ingebouwde fm-radio. Apple heeft zich jarenlang verzet tegen een ingebouwde fm-tuner (vermoedelijk vanwege verhoogde importkosten) maar met de nano lijkt er nu een kentering ingezet. De uitwerking is prima: radiogeluid kan een kwartier lang gepauseerd worden, waarna u de uitzending kunt hervatten op het punt waar u gebleven was. Als een radiostation gebruik maakt van rds-gegevens dan herkent iTunes de afspeelde muzieknummers en biedt een koppeling naar de iTunes Store aan. Handig. Naast de fm-radio bevat de iPod nano 5G ook een stappenteller en een voicerecorder, al is de kwaliteit van deze laatste aanzienlijk minder dan die van de iPhone.

Het is grappig dat Apple nog plek heeft gevonden om een mono-speaker in de behuizing te bouwen. Op zich is dit geen gekke beslissing: het is praktisch om geschoten videoclips mét geluid terug te kunnen kijken en aan anderen te laten zien. De speaker kan ook gebruikt worden voor de normale muzieknummers, wat betekent dat mobieltjes er een concurrent op het schoolplein bij hebben. Of we daar gelukkig van worden valt te betwijfelen, maar goed.

Wat betreft de kernfunctionaliteit, het afspelen van muziekbestanden, is er weinig veranderd ten opzichte van de vorige nano. Dit is zeker geen minpunt: de audiokwaliteit is uitstekend, het navigeren door menu's is intuïtief, Cover Flow blijft een geinige gimmick om mee te spelen en dankzij VoiceOver, dat we al van de shuffle kenden, hoeft u uw iPod niet meer uit uw jaszak te halen om te weten wat u op dat moment speelt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • vga-camcorder
  • fm-radio
  • voicerecorder
  • speaker
  • clickwheel erg klein
De nieuwe iPod nano 5G is een waardige opvolger: Apple heeft kosten nog moeite gespaard om de nano zo feature-compleet als mogelijk te maken. De ingebouwde camera is geen vervanging voor een hd-camcorder, maar vormt een reeële bedreiging voor het mini-camcordersegment. Met een ingebouwde fm-radio, voicerecorder en speaker komt Apple tegemoet aan de wensen van gebruikers. Het grotere display is prettig bij het bekijken van (korte) videoclips. Eigenlijk hebben we maar één punt van kritiek op de nieuwe nano: het clickwheel lijkt zijn langste tijd gehad te hebben. Wat ons betreft mag de volgende nano met een touchscreen uitgerust worden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Mediaspelers

Tags: