abonneren

iPod nano (3G)

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Apple's nieuwe nano ziet er nogal dik uit in vergelijking tot zijn voorganger, vooral door een reductie van 20mm in zijn hoogte. De nano is wat breder geworden in horizontale richting om het grotere 2-inch scherm kwijt te kunnen, maar we zijn vooral gefascineerd door hoe dun de nano is.

Apple heeft voor de nieuwe nano gekozen voor een metalen behuizing en de bouwkwaliteit is verbluffend. Het nieuwe scherm heeft een resolutie van 320x240 pixels, hetzelfde als de normale iPod, maar de nano kan nu ook videobestanden afspelen. Het is wel een ramp om videobestanden op de nano te krijgen omdat iTunes de bestanden niet naar de juiste mpeg4- of h.264-indeling wil converteren.

Wilt u iTunes de videobestanden wél op de juiste manier laten converteren, dan moet u extra geld neerleggen voor Apple's QuickTime Pro-pakket of zelf op zoek naar freeware op het niet (zoals Videora's iPod Converter). Als de videobestanden eenmaal overgezet zijn op de nano, dan ziet de beeldkwaliteit er goed uit.

De hoofdtelefoon die Apple meelevert met de nano is een terugkerend probleem. Waar veel andere fabrikanten al overgestapt zijn op hoogwaardige oorstukjes met losse rubberen oorplugs, gebruikt Apple nog steeds de witte plastic oortjes die absoluut niet comfortabel zitten bij gebruik.

Apple heeft redelijk wat veranderingen in de besturingssoftware aangebracht; de interface heeft de grootste verandering doorgemaakt sinds de geboorte van de iPod zes jaar geleden. Naast split-screen menu's, waar grafische elementen zoals albumhoesjes en schijfgebruik weergegeven worden naast het navigatiepaneel, is er ook een nieuwe manier om albums te doorzoeken: Cover Flow. Na het selecteren van deze optie worden alle albumhoezen naast elkaar weergegeven en kunt u er doorheen scrollen door het touch wheel aan te raken. Op deze manier navigeren voelt vooral als een gimmick en het werkt al helemaal niet goed als u niet al uw cd's van albumhoezen hebt voorzien.

Vergeleken met Sandisk's uitstekende mp3-spelers heeft de nano een pittige aanschafprijs (€ 149 voor 4 GB, € 199 voor 8 GB). Maar Apple kan zich getroosten met de wetenschap dat zijn standaard interface en het touch wheel de beste manieren blijven om door een muziekcollectie te bladeren.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • design
  • beeldkwaliteit
  • albumart
  • matige koptelefoon
  • geen radio
  • geen conversiesoftware meegeleverd
Het design van de nieuwe iPod nano is verbluffend, maar dat betekent niet dat het apparaatje perfect is. Vooral de matige hoofdtelefoon, het gebrek aan conversiesoftware en de niet vreselijk handige CoverFlow blijven Apple's zwakke schakels.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Mediaspelers

Tags: