iPad

Apple lanceert met de iPad een nieuw type product. De iPad is niet zomaar een tablet, maar een nieuw platform dat overal van pas komt. Zowel thuis als onderweg moet de iPad zorgen voor informatie en vermaak. Verkooppraat, of heeft Apple de tablet inderdaad opnieuw uitgevonden?
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

In 2001 introduceerde Microsoft de Tablet PC, voorzien van een speciale uitvoering van Windows XP. Vijf jaar later doken de eerste umpc’s op, die door hun kleinere formaat net iets handzamer waren. Toch zijn tablets in de loop van deze negen jaar nooit echt doorgebroken. De iPad zou daar verandering in kunnen brengen, dankzij een andere insteek: het is juist geen computer die alles kan. Eenvoud is het sleutelwoord: de iPad ziet eruit als een forse iPod touch, heeft geen usb-poorten, kan maar één taak tegelijk uitvoeren en Flash ondersteunt het apparaat evenmin. Toch wist Apple in voorbestelling meer dan honderdduizend exemplaren te verkopen.

Niet alleen voor fanboys


Is het omdat verstokte fans alles kopen waar een Apple-logo op staat? Nee, want uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de helft van de iPad-gebruikers een Windows-pc in huis heeft staan. Of de iPad een revolutie teweegbrengt zal zich nog moeten bewijzen, maar duidelijk is wel dat de iPad niet aan te slepen is. Apple moest vanwege onverwacht hoge vraag in de VS de lancering in enkele Europese landen uitstellen. Nederland en België zitten sowieso niet bij de eerste lichting landen waar de iPad te koop zal zijn. Toch zijn er voldoende Nederlandse webwinkels, zoals Intertoys en Neckermann, die de iPad al aanbieden. Of u haalt uw iPad in het buitenland, zoals wij hebben gedaan.
Over het design van het apparaat zal Apple niet lang hebben nagedacht: het past in de lijn die Apple met de iPhone en iPod touch heeft ingezet. Met 680 gram ligt de iPad wel wat zwaar in de hand. Ook op andere punten doet de iPad aan de iPod touch denken: het besturingssysteem is identiek, waardoor de iPad nu al de beschikking heeft over 200.000 applicaties. iPhone-applicaties die gebruik maken van de camera vallen af, een gps-ontvanger zit alleen in de duurdere 3G-uitvoering van de iPad. De iPad heeft wel een digitaal kompas, zodat in Google Maps meteen ziet in welke richting u moet lopen.
Waar de meeste tablets en umpc’s van plastic zijn gemaakt, heeft Apple gekozen voor een combinatie van aluminium en glas. Dat maakt de iPad niet minder kwetsbaar: bij een valpartij kan het glas breken en de behuizing beschadigen. Ook is het scherm gevoelig voor vette vingers en bij fel zonlicht moeilijk af te lezen. Maar die nadelen vergeet je snel bij het opstarten van de iPad. De intuïtieve interface en grote iconen maken een handleiding overbodig. U bedient het capacitieve 9,7-inch scherm van de iPad met uw vingers, als een netbook zonder toetsenbord. Apple heeft bij het iPad-scherm gekozen voor ips-technologie, dat een betere kijkhoek oplevert dan de bij netbooks gangbare tn-technologie, maar de beloofde kijkhoek van 178 graden wordt niet gehaald door de spiegeling van het scherm.

Software


Draait u iPhone-applicaties, dan zijn deze op twee manieren te gebruiken. In de normale resolutie is er een flinke zwarte rand rondom het beeld zichtbaar is. U kunt applicaties ook in dubbele resolutie draaien, waardoor ze schermvullend worden. De pixels worden daarbij uitgesmeerd over een gebied dat vijfmaal zo groot is – en dat ziet er niet altijd even fraai uit. Gelukkig zijn veel applicaties inmiddels al aangepast aan de iPad. Ze zijn verkrijgbaar als speciale iPad-applicatie of in een ‘universele’ versie, waarbij de applicatie zich automatisch aanpast aan het apparaat waarop het is geïnstalleerd: iPhone, iPod touch of iPad. Het voordeel van zo’n universele applicatie is u niet opnieuw hoeft te betalen voor een reeds gekochte applicatie. Het prijspeil van applicaties die speciaal voor de iPad zijn gemaakt ligt hoger dan we van de iPhone gewend zijn: vaak betaalt u het dubbele. Zo kost ToDo voor de iPhone € 7,99 en voor de iPad €15,99.
Apple levert een aantal applicaties standaard mee, zoals een agenda, adresboek, webbrowser, e-mailapplicatie, Google Maps en YouTube. Wie de iPad zakelijk gebruikt kan bij Apple voor € 7,99 per stuk de iWork-applicaties Pages, Numbers en Keynote kopen. Voor Windows-gebruikers zijn deze kantoorapplicaties geen aanrader: u kunt weliswaar bestanden uitwisselen, maar hiervoor zult u ze moeten converteren. Dit wekt al snel ergernis (en fouten) op. U kunt beter kiezen voor een alternatieve kantoorapplicaties, zoals Documents To Go, waarmee het bewerken van Word-, Excel- en PowerPoint-bestanden heel wat soepeler verloopt.
Op dit moment zijn veel applicaties alleen beschikbaar in de Amerikaanse App Store; de applicaties komen pas in de Nederlandse App Store zodra de iPad in Nederland te koop is. Voor het kopen van applicaties in de Amerikaanse App Store heeft u een Amerikaans iTunes-account nodig. Het aanmaken van zo’n account is in een paar minuten gebeurd, opwaarderen zult u met Amerikaanse gift cards moeten doen. Naast applicaties kunt u ook boeken kopen bij Apple: ze kosten meestal $ 9,99 of $ 12,99 en zijn te lezen met de iBooks-applicatie.

Gebruik


De iPad is geen laptopvervanger. Hij is gemakkelijk mee te nemen, maar voor het wegwerken van e-mailcorrespondentie is een ‘echte’ computer te prefereren. Toch zal de iPad voor veel kopers hun enige computer zijn. Dit geldt zeker voor ouderen, die de iPad zien als een eenvoudige computer waarop weinig mis kan gaan. We verwachten dat de iPad ook de aandacht zal trekken van studenten, die op de iPad hun studieboeken kunnen lezen, en gezinnen, die de iPad aanschaffen als multimediatablet op de bank. In onze test bewijst de iPad zich als ideale tablet voor games, lichtzakelijke toepassingen en multimedia. Het riante scherm maakt het kijken naar YouTube en Uitzending Gemist een genot. Wel is het vreemd dat Apple geen mogelijkheid biedt om meerdere gebruikersaccounts op de iPad aan te maken. Bij een apparaat dat gebruikt kan worden door meerdere mensen in een huishouden is afscherming van persoonlijke gegevens wel het minste wat we mogen verwachten.
Alles is bij de iPad groter uitgevoerd dan bij de iPod touch, waardoor we opeens wél comfortabel een boek kunnen lezen. Ook gestures met twee vingers zijn handiger, omdat we niet langer een groot gedeelte van het scherm aan het oog onttrekken. Het invoeren van teksten op het virtuele toetsenbord is geen probleem: de toetsen zijn groot en ruim geplaatst. Wie grote lappen tekst wil typen kan via bluetooth een draadloos toetsenbord aansluiten; in onze test werkt een Apple Wireless Keyboard meteen.
Het aansluiten van een usb-toetsenbord blijkt overigens ook mogelijk. U zult dan wel de (prijzige) Camera Connection Kit van Apple moeten aanschaffen. Deze is eigenlijk bedoeld voor het importeren van foto’s vanaf uw digitale camera, maar blijkt ook om te kunnen gaan met usb-headsets en –toetsenborden, mits deze niet teveel vermogen eisen.

Hardware


De iPad draait op de gloednieuwe 1 GHz A4-processor van Apple. Deze is gebaseerd op een ARM Cortex A8 en krijgt versterking van een grafische PowerVR SGX-chip. De iPad is hierdoor aanzienlijk sneller dan de iPhone en reageert onmiddellijk op schermaanrakingen. De A4 is erg energiezuinig: de iPad gaat 10 uur mee met ingeschakelde wifi. In onze test is de accu na een dag niet-continu gebruik nog zo’n 65 procent vol. Opladen via usb is tergend traag, beter kunt u hem aan het stroomnet hangen.
De iPad is verkrijgbaar in zes uitvoeringen (16 GB, 32 GB en 64 GB, al dan niet met 3G). Bij onze 32GB iPad is 29 GB beschikbaar voor het opslaan van muziek, video’s en applicaties. Ter indicatie: na het installeren van 150 applicaties en 500 muzieknummers is er nog steeds 21 GB vrij. De 64 GB-variant is vooral interessant voor wie zijn complete muziek- of fotocollectie mee wil nemen – of wie wil gaan navigeren met de iPad. Er zijn al dashboardhouders gesignaleerd waarmee u de iPad in de auto kunt bevestigen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • strak uiterlijk, tijdloos design
  • enorme hoeveelheid applicaties
  • vlotte processor
  • vlekgevoelig scherm
  • geen camera en usb-poorten
  • geen gebruikersaccounts
De iPad is voorzien van iPhone OS 3.2. In het najaar komt iPhone OS 4.0 beschikbaar, met ondersteuning voor multitasking en meerdere Exchange-accounts. Daarmee wordt de iPad pas echt klaar voor een doorbraak bij het grote publiek. Door zijn hoge prijs is de iPad geen impulsaankoop, maar zal hij vooral gekocht worden door gadgetfanaten en mensen die e-books willen gaan lezen. Het is lastig in te schatten hoe revolutionair de iPad is. Vormt het de start van een compleet nieuwe productcategorie? Zal de iPad een impact hebben op de verkoop van netbooks, of zelfs op de verkoop van notebooks en pc’s? Of raken mensen hun interesse in de iPad na een korte periode alweer kwijt? Wat wel duidelijk is, is dat de iPad (net als de iPod en iPhone) de traditionele kloof tussen Windows- en Mac-gebruikers kan overbruggen. Bent u geen voorstander van Apple? Dan kunt u de komende maanden uw hart ophalen: diverse fabrikanten hebben producten aangekondigd die met de iPad moeten concurreren, waaronder de HP Slate, Asus Eee Pad en de M Pad van MSI.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Mediaspelers

Tags: