abonneren

iAudio Q5W

Cowon wil het tegen de gevestigde orde van de draagbare mediaspelers opnemen met de nieuwe iAudio Q5W. Maar is deze speler wel een serieuze rivaal?

De Q5W is een flinke speler door zijn 5-inch display, dat het grootste gedeelte van het voorpaneel in beslag neemt. Daarmee is het scherm groter dan dat van de iPod touch en gelijk aan de Archos 605-serie. Cowon heeft niet bezuinigd op functionaliteit, de iAudio Q5W kan overweg met alle moderne audio- en videoformaten en codecs, heeft een fm-radio, ingebouwde wifi, bluetooth, een flashspeler en een voicerecorder. Deze features kunnen worden benaderd via een icongebaseerde lijst van categorieën aan de linker- en rechterzijde van het scherm.

Het touchscreen van de Cowon kan zowel bediend worden met uw vingers als met een stylus. De icoontjes op het scherm kunnen hierop in grote worden aangepast. Wij geven de voorkeur aan de stylusmethode, omdat deze goed werkt en er in deze modus véél meer informatie op het scherm past. Het aanpassen en beheren van mediabestanden is op deze manier een fluitje van een cent, vooral bij het weergeven van videobestanden, de Jetaudio equalizer bij het afspelen van muziek en het maken van slideshows van foto's.

Er is een duidelijke pauze merkbaar wanneer we schakelen tussen de verschillende applicaties op de Q5W. Dit heeft vermoedelijk te maken met het achterliggende besturingssysteem, Windows CE 5.0. Dit is niet alleen een verouderde versie (inmiddels is 6.0 al uit) maar het besturingssysteem biedt naast voordelen ook duidelijke nadelen. De voordelen zijn de Windows-achtige toegang tot de bestanden en de compatibiliteit met de vele games en applicaties die al voor Windows CE zijn geprogrammeerd. Het nadeel is dat het besturingssysteem niet vreselijk gebruikersvriendelijk is. Minder technisch onderlegde gebruikers kunnen wel eens gefrustreerd raken door de basale menu's en clinische interface. Wie juist alle controle over zijn media wil zal hier niet lang over treuren.

We kunnen videobestanden niet alleen op de Q5W zelf bekijken, maar dankzij een component- of composietaansluiting kunnen we het apparaat ook op een tv aansluiten. De weergavekwaliteit is op deze manier zeer goed. Het is jammer dat de afstandsbediening onlogisch in elkaar zit en dat de knoppen niet altijd goed reageren, waardoor het bedienen van het apparaat een stuk lastiger wordt dan met de stylus.

Over het algemeen zijn we te spreken over de kwaliteit van het geluid en de beelden. Het display, met een resolutie van 800 x 480, ziet er haarscherp en levendig uit waardoor het zich uitstekend leent voor de weergave van video en foto's.

Cowon heeft de Q5W uitgerust met een module voor draadloos internet. Het is zo mogelijk om op het internet te surfen met de ingebouwde Internet Explorer. Het weergeven van videoclips op sites als YouTube is geen probleem en bestanden kunnen worden gedownload naar de ingebouwde harde schijf (de Q5W wordt met 40 GB of 60 GB geleverd).

De Q5W lijkt een degelijke rivaal voor de iPod touch en Creative Zen Vision, niet in het minst dankzij het enorme arsenaal aan mogelijkheden. Het grootste pluspunt is de indrukwekkende mate aan controle over mediabestanden en de flexibiliteit van het CE-besturingssysteem, maar in het dagelijks gebruik legt de speler het qua gebruikersplezier toch af tegen de spelers van Archos. Daarnaast doet de iAudio Q5W ook meteen een fikse aanslag op uw portemonnee, vooral gezien de magere opslagcapaciteit van de speler.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Uitstekende ondersteuning formaten en codecs
  • Prima display
  • Kan rechtstreeks op tv worden aangesloten
  • Wireless lan
  • Reageert vaak erg traag op commando's
  • Slechte afstandsbediening
  • Duur
Het is niet mogelijk in te zien waarom bepaalde gebruikers de Q5W zonder meer zouden verkiezen boven zijn 'mainstream'-rivalen. Toch zijn er voor ons nog teveel kleine minpunten om hem te verkiezen boven zijn concurrentie; wat niet wil zeggen dat de speler ervoor onderdoet, uiteraard...

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Mediaspelers

Tags:

Laatste reactie