abonneren

Gravel InPocket

Commodore doet bij de ouderen onder ons natuurlijk meteen nostalgisch terugdenken aan de Commodore C64, die vooral als spelcomputer enorm populair was. Het huidige Commodore heeft op de sterke (overgenomen) merknaam na niets meer te maken met die legendarische thuiscomputer. Het bedrijf richt zich nu vooral op het concept Commodore World en de bijbehorende hardware.

Commodore heeft gekozen voor een totaal andere aanpak dan de standaard op flash-geheugen of harde schijf-gebaseerde apparaten. Multimediacontent is op de Gravel InPocket op drie manieren te benaderen: lokaal via de 1GB of 2GB Flash-geheugenopslag, via Wi-Fi op het lokale (thuis)netwerk of via Wi-Fi op de portal CommodoreWorld. Hier vindt u bijvoorbeeld de tv-kanalen Uitzending Gemist, Live TV (onder andere VPRO's 3 voor 12 On Stage, SlamTV, BBC News Headlines en BBC 1) en Geenstijl TV. Ook vind u hier de populaire videosharingwebsite YouTube, waarvan u de Top 10 en een deel van het archief kunt benaderen. Daarnaast zijn er nog een flink aantal kanalen verstopt achter thema-iconen zoals MuziekTV, RegionalTV, CultureTV en SportTV.
De kwaliteit van de streams is over het algemeen prima via Wi-Fi. Soms is het wel even wachten tot de bewuste stream kan worden benaderd (wat ons ook niet altijd lukte), maar als de verbinding eenmaal is geslaagd komt het videobeeld zonder enige hapering binnen. Commodore heeft overigens aangegeven een nieuwe firmware te zullen uitrollen die met name de streaming nog verder moet verbeteren, maar deze was niet op tijd voor deze test.
De afhankelijkheid van Wi-Fi is tevens een van de zwakke punten van de Gravel InPocket. De Gravel heeft geen telefoonfunctie, dus zonder netwerkverbinding moet er worden teruggevallen op het beperkte interne geheugen. Bijkomend probleem is dat steeds meer thuisgebruikers hun draadloze thuisnetwerk hebben dichtgetimmerd, waardoor u bent veroordeeld tot betaalde netwerken zoals KPN HotSpot of T-Mobile. De Wi-Fi-functionaliteit is dus vooral leuk voor thuis of als u vantevoren zeker bent dat er op die locatie een vrij toegankelijk draadloos toegangspunt is.
De schermkwaliteit van de InPocket is niet heel fantastisch te noemen. Het 2.8"-scherm met een resolutie van 320x240 pixels komt op ons wat korrelig over, ondanks de ruim 16 miljoen kleuren. We zijn ook niet zo te spreken over de bediening van de InPocket. Voor het navigeren door menu's en het maken van menukeuzes moet gebruikt worden gemaakt van een kleine joystick aan de achterzijde; niet de meest intuïtieve plek. Het is nogal een gepruts om de juiste menuoptie te activeren met het smalle pookje en ook het selecteren van opties door het indrukken van de joystick is vooral een kwestie van precies op de juiste plek indrukken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Streamingkwaliteit is over het algemeen zeer goed
  • Ruim voldoende content in portal CommodoreWorld aanwezig
  • Lastige navigatie met joystick aan achterzijde
  • Beeldkwaliteit niet fantastisch
Het streamingconcept van Commodore in combinatie met de portal CommodoreWorld is aardig gevonden, maar de afhankelijkheid van Wi-Fi is in onze ogen ook een van de zwakste punten van de Gravel InPocket. De videospeler biedt gelukkig daarnaast ook intern geheugen en dit kan verder met sd-geheugenkaartjes worden uitgebreid. De navigatie met joystick aan de achterzijde is wellicht een kwestie van gewenning, maar wist ons niet bijzonder te overtuigen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Mediaspelers

Tags:

Laatste reactie